Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА подкрепя Адам Пар относно изявленията му за Ферари

ФИА подкрепя Адам Пар относно изявленията му за Ферари

43
0

Днес ФИА подкрепи твърдението на Адам Пар, че Ферари са допуснали незаконни болиди във Формула 1.  

През изминалата седмица в Шанхай избухна скандал между италианския отбор и Пар, който е изпълнителен директор на тима на Уилямс.

Шефът на Ферари Стефано Доменикали, подкрепен от Флавио Бриаторе, се нахвърли срещу Пар след неговото изказване, че Ферари са използвали незаконни коли в миналото.

Но днес ФИА съобщи, че Ферари наистина са извършили „нарушение” на техническите разпоредби по време на изслушването на Апелативния съд миналия вторник.

Ферари призна, че много отбори са правили редица промени в миналото, включвайки и себе си в това заявление, като настоя, че всички тези случаи са представлявали техническо нарушение, което е било толерирано,” съобщава съдебното решение на Апелативния съд.

Днес ФИА публикува решението на съда, състоящо се от 20 страници.

В документа съдът, който подкрепя дифузьорите на отборите на Браун, Тойота и Уилямс, призна причините, довели до тази сага.

Трите отбора обстойно оспорваха въпроса за това дали отворите в противоречивия дизайн, са действително отвори.

„Дифузьорните тимове и ФИА допуснаха, че макар между различни повърхности би могло да има разстояние, сами по себе си повърхностите нямат отвори. Те твърдяха, че разстоянията между различните повърхности не представляват отвори в рамките на много специфичното значение на член 3.12.5.“

Също така ФИА отрече твърдението на Ред Бул, че управителното тяло е отхвърлило своето изясняване за подобна концепция през януари 2007-ма година.
 
Документът от днес гласи: „Въпросите, отправяни към ФИА в предишни случаи, са били различни, като на тях е било отговоряно правилно и по начин, съвместим със сегашната позиция.

Отборите спориха и за това, че с обявяването на двойните дифузьори за законни, останалите седем отбора нямат друг избор, освен да изхарчат огромна сума пари, за да реконструират дизайна на собствените си дифузьори, като създадат ситуация, противопоставяща се на сегашните усилия да бъдат намалени разходите във Формула 1.