Начало Автомобилни новини Фолксваген с пет BlueMotion премиери в Женева

Фолксваген с пет BlueMotion премиери в Женева

74
0

Въпреки че премиерите на тазгодишното автошоу в Женева са предимно на спортни и скъпи автомобили, от Фолксваген решиха да представят пет модела с алтернативно задвижване, които са все още в концептуален вариант, но са напълно готови за серийно производство. Всички те носят запазената ‘зелена’ марка на компанията – ‘BlueMotion‘. Тази емблема събира всички намаляващи разхода на гориво и понижаващи изхвърлянето на вредни емисии технологии в едно.

Шампионът по икономия от всички е концептуалният Поло BlueMotion, който всъщност е единственият, който не е 100% готов за внедряване в серийно производство. С неговият 1.2-литров дизелов агрегат, използващ системата Комън-рейл и технологията стар/стоп, Поло достига ниво на разход от само 3.3 литра дизелово гориво на 100 км, а отделените СО2 емисии са само 87 г/км.

След него се нарежда Голф BlueMotion, който използва същите технологии като Поло BluMotion концепт. По-големият Голф е по-еластичен и мощен, като 1.6-литровият му TDI двигател със 105 к.с. и 250 Нм позволява колата да се справя еднакво добре както в градски, така и в извънградски условия. Разходът му на гориво е по-висок само с половин литър дизел от този на Поло.

Със същия двигател е задвижван и по-високият и просторен Голф Плюс. Той постига разход от 4.3 литра на сто, а неговият резервоар с капацитет 55 литра му позволява да измине 1100 километра само с едно зареждане.

По-големият и атрактивен Пасат СС BlueTDI пък разполага с 143 к.с. Той отговаря на емисионните стандарти Евро 6 и харчи само 5.2 литра на сто километра.

Малко по-различно седят нещата при Туран TSI EcoFuel. При него горивото не е дизелово, а природен газ, който е предпочитан пред дизела заради цената си. Със своята Twincharger турбо-система и в комбинация със 6-степенна скоростна кутия, двигателят му достига мощност от 150 к.с. Консумацията на газ е само 4.8 килограма, като тя дори може да падне с допълнителни 100 грама, ако моторът се комбинира с предлаганата като опция 7-степенна DSG кутия.