Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФОТА иска смяна на точковата система

ФОТА иска смяна на точковата система

34
0

Незабавна промяна в системата на точкуване в Гран при иска ФОТА (Formula One Teams’ Association – FOTA). Това бе едно от предложенията, което представители на асоциацията оповестиха по време на пресконференцията си в Женева, Швейцария.
Според вижданията на ФОТА точките, давани за спечелено първо място, трябва от 10 да нараснат на 12, а за втора и трета позиция респективно на 9 и 7. Същевременно при местата от четвърто до осмо да няма промяна и те да носят по 5, 4, 3, 2 и 1 точки както до момента.
Шефът на Макларън Мартин Уитмарш обясни, че желанието на ФОТА за промяна се опира на проучване, направено сред аудиторията на Формула 1. Според него зрителите биха искали по-голяма разлика в точките за първо и второ място. Това би накарало пилотите истински да се борят за победата, а не просто за финиширане в зоната на точките.
Всъщност предложението е алтернатива на искането на Бърни Еклестън на пилотите на подиума да се раздават медали.
Друга възможна промяна, която според ФОТА е наложителна, е да се знае с колко гориво тръгва всеки болид и така състезанието да се направи по-разбираемо за публиката.
Всички тези предложения трябва да бъдат одобрени от Световния моторспорт съвет на ФИА преди да станат реална част от регламента за сезон ’09.
За 2010 г. ФОТА също желае промени като например екипите да получават точки за конструкторския шампионат за най-бърз питстоп, както и дължината на състезанията да бъде ограничена на 250 км или максимална продължителност от час и 40 минути.
Асоциацията не направи никакви предложения за промяна на настоящия формат на квалификациите. Причината е, че в гореспоменатото изследване, направено сред аудиторията на F1, няма ясно посочени мнения по въпроса.