Mini създаде новата кола за сигурност във Формула Е

823
0

Световният шампионат с електрически болиди Формула Е получи нов автомобил за сигурност – Mini Electric Pacesetter. Той сменя легендарния BMW i8, каран навремето и от Алехандро Агаг.

Electric Pacesetter предсказва до голяма степен как ще изглежда електрическата версия на Mini John Cooper Works (JCW). Тя трябва да се появи преди края на жизнения цикъл на актуалното поколение на Mini. Засега Mini Electric Pacesetter комбинира стандартния електромотор на Mini Electric с мощност 183 конски сили с някои интересни подобрения по шасито. Те идват от Mini JCW GP, включително и акценти по дизайна и екстериора.

От Mini твърдят, че Pacesetter е с около 130 кг по-лек от стандартното Mini Electric, което тежи 1280 кг. Промените идват основно от премахването на оборудването в интериора. Намаляването на теглото се отразява добре и на динамиката на електромобила. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 6,7 секунди, което е с 0,6 секунди по-бързо в сравнение с Mini Electric.

При шасито са използвани решенията от JCW GP – с 10 мм по-широка следа, четирибутални спирачни апарати отпред. Амортисьорите са вече състезателни и регулируеми. Возията е още по-твърда от стандартната версия GP3.

Електрическото Mini JCW трябва да се появи преди края на 2021 година и заедно с GP3 варианта да е на върха на гамата на актуалното поколение Mini.