Начало WRC Ожие: Още не познавам достатъчно добре колата си

Ожие: Още не познавам достатъчно добре колата си

904
0

Рали Монте Карло приключи с двоен подиум за екипа на Тойота – Себастиен Ожие завърши втори, а съотборникът му Елфин Еванс бе трети. Двамата водиха ожесточен двубой за победата, но в крайна сметка отстъпиха пред Тиери Нювил (Хюндай). Представянето им обаче бе впечатляващо и демонстрира, че шесткратният световен шампион и уелският му съекипник се адаптират добре към Ярис WRC.

„Беше отлична надпревара за нас. Разбира се, има малко разочарование за изпуснатата победа. Но ние се учим постоянно, а и пилотите не се чувстваха напълно комфортно в колите”, обясни шефът на тима Томи Макинен.

„В течение на надпреварата направихме някои промени по настройките и към края скоростта им отново бе на ниво. Състезаваме се на най-високото ниво и битката е много сериозна. Крайният резултат все пак е чудесен като за първо рали с новите ни пилоти. Себастиен и Елфин се качиха на подиума, а Кале [Рованпера] финишира пети в дебюта си. Всичко това дава големи надежди за бъдещето.”

Ожие също каза, че според него резултатът е положителен, макар да се е надявал да донесе победа на новия си тим още в първия им старт

„Да се адаптираш към нова среда обаче винаги е огромно предизвикателство. Опитах се да не напускам зоната си на комфорт през целия уикенд. Да не прескачам границата. Изтървахме победата за съвсем малко, но 22 точки е великолепно постижение с оглед на шампионата”, сподели още французинът.

„Имаше моменти по време на уикенда, когато се чувствах добре в колата. В други нямах достатъчно увереност зад волана, за да натисна по-сериозно. Но определено усещам потенциала на автомобила. Управлението ми хареса и съм сигурен, че скоро ще постигнем страхотни неща заедно.”

„Битката за победа бе страхотна – получи се наистина сериозна борба между три екипажа. Накрая Тиери успя да надделее. На мен ми липсваше ниво на познаване на колата, което би ми позволило да се отпусна в толкова трудни условия и може би да поема повече рискове. Но няма да насилвам нещата, когато не се чувствам достатъчно уверен. Да не забравяме, че това бе първото ни рали зад волана на този автомобил.”

Сериозната катастрофа на От Танак и Мартин Ярвеоя подсили убеждението ми, че стратегията да не прескачаш границата и да се доверяваш на инстинкта си е правилна. Много се радваме, че и двамата са невредими след инцидента и нямаме търпение отново да се борим с тях в следващата надпревара.”

Еванс не се предаде и за момент пред далеч по-титулувания си съотборник и с основание изпитваше разочарование на финала

„Смятам, че имахме потенциал да спечелим ралито. Очакванията се повишават, когато излезеш начело и целта ти става победата. Но като цяло бе положителен уикенд. За съжаление накрая не се чувствах достатъчно добре в колата. Завоите не ми се получаваха както по-рано и това ни коства секундите, с които загубихме битката. Имаме още какво да научим, но този старт не бе лош и можем да градим върху положената основа”, коментира Елфин.