Начало Лиам Лоусън

      Лиам Лоусън

      Лиам Лоусън
      Лиам Лоусън

      Лиам Лоусън е роден на 11 февруари 2002 г. в Хейстингс, Нова Зеландия. Започва да кара картинг на седемгодишна възраст, участвайки в различни първенства в родината си. Пак там преминава и към надпревари с едноместни състезателни автомобили. Първото му участие е в серии Формула Фърст Менфийлд Уинтър, в които с една победа и 10 подиума завършва втори. Следват новозеландската Формула Фърст и F1600. Във второто първенство печели 14 победи от 15 състезания и става най-младият шампион в историята на сериите, както и най-младият шампион във Формула Форд първенство в онзи момент.

      През 2017 г. Лиам Лоусън отива в австралийската Формула 4

      В дебютния си сезон печели пет победи и завършва като вицешампион. За 2018-та вече се състезава в Европа – в немската ADAC Формула 4. През 2019 г. участва в сериите Тойота Рейсинг, където печели титлата след двубой със сънародника си и член на академията на Ферари Маркус Армстронг. Трябва да се състезава в европейската Формула Мастърс, която обаче е отменена поради липса на участници. Вместо това кара в Юроформула Оупън. Кара и във финала на азиатската Формула 3.

      Лоусън се състезава в европейската Формула 3 с MP Моторспорт през 2019 и с Хайтек Гран при през 2020 г. През сезон 2021 кара в немския шампионат за туристически автомобили (DTM) със спонсорирано от Ред Бул Ферари в екипа на AF Корсе. Едновременно с това кара във Формула 2, където се състезава и през сезон 2022, завършвайки трети в първенството.

      Лиам Лоусън е част от академията на Ред Бул за млади пилоти от 2019 г.

      Повишен е до резервен пилот на екипа от Милтън Кийнс след скандала с Юри Випс. Междувременно е трети състезател в тима на Алфа Таури. С отбора от Фаенца прави дебюта си в официална сесия от Формула 1 – петъчна тренировка по време на уикенда за Гран при на Белгия. За Ред Бул кара в тренировките в последния кръг в Абу Даби.

      Лоусън напуска Формула 2 в края на сезон 2022 и се очаква да се състезава в Супер Формула.

      Отбор2022 Алфа Таури
      Кога е роден11.02.2002 г.
      Къде е роденХейстингс , Нова Зеландия
      Семейно положение
      Къде живее
      Дебют
      Участия
      Победи
      Първи позиции
      Най-добро класиране в състезание
      Най-добро класиране в шампионата
      Спечелени точки
      Спечелени титли