Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо и Хюлкенберг искат промяна на зоните за сигурност

Рикиардо и Хюлкенберг искат промяна на зоните за сигурност

70
0

Даниел Рикиардо и Нико Хюлкенберг са на мнение, че зоните за сигурност във Формула 1 извън пистата трябва да бъда променени, за да не се стига до противоречиви ситуации, като тези в отминалия кръг за Гран при на Мексико.

След старта Люис Хамилтън не успя да спре навреме за първия завой и премина напряко през тревата. Същото стори и Нико Розберг след сблъсък с Макс Верстапен, като и двамата се разминаха без наказания. По-късно пилотът на Ред Бул също пресече шикана при опит да защити позицията си от Фетел и получи санкция от 5 секунди.

Според Рикиардо и Хюлкенберг, за да не се стига до подобни спорни моменти, трябва да се промени подхода към изграждането на зоните за сигурност, които да са такива, че да карат пилотите да ги избягват.

“Фен съм на зоните с чакъл, защото са естествена спирачка, каза австралиецът. – Дори да минеш през чакъла с добра скорост, имаш мръсотия в радиаторите или камъни по гумите. И съответно това те наказва повече. Не харесвам как пилот прави грешка докато се защитава, пресича завоя и продължава.”

Според пилота на Форс Индия Хюлкенберг, ако зони за сигурност с чакъл не са възможни в наши дни заради сигурността, то Формула 1 може да използва повече конуси и изкуствени препятствия, за да намалява скоростта на пилотите извън пистата.

„Може би трябва да се измисли нещо като в Сочи (конус на втори завой, покрай който трябва да се мине отляво при пропускане на първия) или на Монца (където има пана веднага след старт-финалната права, които пилотите трябва да заобиколят ако изпуснат първия шикан). Там трябва да заобикаляме разни неща и така плащаме цената за допуснатите грешки.”