Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вариантите за стратегии в Гран при на Италия според Пирели+наличните за състезанието...

Вариантите за стратегии в Гран при на Италия според Пирели+наличните за състезанието гуми

89
0
Кими Райконен

Едно спиране в бокса е оптималната стратегия за Гран при на Италия, смятат специалистите на доставчика на гуми във Формула 1 Пирели. Според тях първата възможност е серия от 20 до 30 обиколки със суперсофт и след това смяна със софт до финала. Вторият по бързина вариант също е с един питстоп – старт със софт (за пилотите извън топ 10), стинт от 25 – 35 обиколки и смяна със суперсофт до карирания флаг. От Пирели посочват, че съществува и алтернативна стратегия, особено ако температурата на пистата е по-висока: старт с най-меката смес, серия от 15-20 тура и след това медиум до края.

Кими Райконен спечели първата позиция на Монца в оспорвана битка със съотборника си във Ферари Себастиан Фетел и Люис Хамилтън (Мерцедес). Всички пилоти в топ 10 ще стартират с гумите суперсофт, чието поведение на Монца според данните на Пирели не е много по-различно от това на софт.

„Съботата протече значително по-нормално в сравнение с първия ден на Монца, въпреки че на отборите все още им липсват някои данни за поведението на автомобилите на сухо”, заяви шефът на спортния департамент на Пирели Марио Изола. „Очакваме едно спиране в бокса, ако не вали. Това може да се промени при други условия на пистата. Разликите са малки, така че би трябвало да наблюдаваме сериозна битка в надпреварата на трасето, прочуто заради развиваните на него високи скорости.”