Начало Други ЮНЕСКО е патрон на българското участие в Shell Eco-marathon Европа за 5-а...

ЮНЕСКО е патрон на българското участие в Shell Eco-marathon Европа за 5-а поредна година

95
0

Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО продължава своя патронаж на българското участие в международното състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon Европа 2018. За пета поредна година българското представителство на авторитетната световна организация подкрепя учениците и студентите, които разработват автомобилите на бъдещето, защото вижда в международното състезание успешен модел за взаимодействие между младите таланти и бизнеса, в хода на което бъдещите инженери изграждат своята визия за справяне с глобалните енергийни предизвикателства.

„Като организация, посветена на образованието, науката, културата и комуникацията и информацията Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО продължава подкрепата на българските участници в Shell Eco-marathon Европа. Приветстваме ентусиазма на тези млади хора за устрема и постоянството, с които търсят решения на глобалните екологични и енергийни предизвикателства и им пожелаваме успех в начинанието“, споделя Искра Андреева, главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

„Оценявам високо, че организация като ЮНЕСКО в лицето на Националната комисия на Република България разпознава приноса и иновативния подход на Shell към развитието на интелигентния транспорт. Малко са отборите в Европа, които могат да се похвалят с толкова висока институционална подкрепа и с нетърпение очакваме тяхното представяне. Това е още един стимул за талантливите български студенти, които ще борят силната конкуренция и ще дадат най-доброто от себе си по време на Shell Eco-marathon Европа,“ каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Тази година пет български отбора взимат участие в Shell Eco-marathon Европа. Екипите на Технически университет – София и новия отбор HidRu на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се състезават в категорията „Градски тип“. В категорията „Прототипи“ са автомобилът на дългогодишния отбор „Автомобилист“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и този на екипа на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“, гр. Чепеларе. Всички те ще срещнат своите конкуренти от 5 до 8 юли в Лондон. Отборът на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас, премина успешно предварителния кръг Shell Eco-marathon Challenger Event във Франция и ще се включи в Shell Eco-marathon Европа през 2019 г.

Автомобилите на българските участници в  Shell Eco-marathon Европа 2018 ще бъдат представени на 7 юни в София. Надпреварата предоставя на ученици и студенти платформа да проектират превозни средства, които да изминат максимално разстояние с еквивалента на един литър гориво и подкрепят инициативата за интелигентна мобилност и устойчиво развитие за поколения напред.