ГП на Мексико след:
Последно състезание: САЩ

Opel и Vauxhall се присъединиха към Groupe PSA

04.08.2017 | Георги Кръстев | коментара

Продажбата на Opel Automobile GmbH, включваща марките Opel и Vauxhall от General Motors на Groupe PSA бе финализирана.

“Горди сме да се присъединим към Groupe PSA и днес отваряме нов раздел в историята си след 88 години с General Motors. Ще продължим по пътя си да създаваме ‘произведени в Германия’ технологии, които да са достъпни за всеки. Комбинацията между нашите силни страни ще ни позволи да превърнем Opel и Vauxhall в печеливши и самофинансиращи се фирми. Ние си поставихме ясните цели да излезем отново на печалба към 2020 г.”, заяви изпълнителният директор на Opel Automobile GmbH Михаел Лошелер.

“Свидетели сме на раждането на истински Европейски шампион,” подчерта председателят на борда на директорите на PSA Карлос Тавареш. “Ние ще помогнем на Opel и Vauxhall да станат отново печеливши и имаме за цел заедно да създадем нови еталони в индустрията. Ние ще освободим силата на тези две иконични марки и огромния потенциал на съществуващите им таланти. Opel ще остане германска, а Vauxhall ще остане британска марка. Те се вписват отлично в настоящото ни портфолио от френските марки Peugeot, Citroën и DS Automobiles.”

Пазарният дял на нарасналата групировка PSA е в момента около 17% в Европа, което я поставя на второ място по големина на основните пазари.

Както беше обявено още при сключване на договора през март, всички права на служителите за съвместно взимане на решения остават непроменени.

Ръководният екип на Opel/Vauxhall ще работи по създаването на план за бъдещето през следващите 100 дни. “Нямаме търпение да направим плана със съдействието на PSA и разбира се заедно с нашите партньори от Работническия съвет и профсъюзите,” заяви изпълнителният директор на Opel, Лошелер. Синергията в рамките на Groupe PSA, например по отношение на снабдяването и развойната дейност, е определена да играе най-важна роля. Комбинираното предприятие ще отключи значителни икономии от мащаба и синергията при покупките, производството и развойната дейност, които се предвижда да бъдат на стойност около 1.7 милиарда евро при текущия курс. Целта е да бъде генериран положителен оперативен паричен поток до 2020 г., както и оперативна печалба от два процента към 2020 г. и шест процента към 2026 г.

PSA и Opel/Vauxhall работят заедно от 2012 г. Сътрудничеството им до сега включва четири модела Opel. Първият, Opel Crossland X е наличен в шоурумите на дилърите от края на юни. Opel Grandland X - SUV от по-високия сегмент ще се появи тази есен. Наследникът на лекотоварния Opel Combo ще дойде на пазара следващата година, а от 2019 г. ще бъде лансирано следващото поколение на бестселъра Opel Corsa.

Opel/Vauxhall и Groupe PSA ще продължат да работят с General Motors и в бъдеще. Допълнително към разработките в областта на електрическите задвижващи системи, заводите на Opel ще продължат да произвеждат автомобили за марките Buick и Holden на GM.

Успоредно с това ще е в ход изкупуването на финансовите операции на GM в Европа (GM Financial), което е свързано с разглеждането и одобрението от различни регулаторни органи и се планира за втората половина на 2017 г.

Препоръчваме ви:

Вашите коментари

Напиши коментар

Правила за писане на коментари

Горещи Оферти