Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел без конкуренция в квалификацията

Фетел без конкуренция в квалификацията

32
0
Фернандо Алонсо

Себастиан Фетел не остави никакъв шанс на съперниците си в днешната квалификация за Гран при на Италия на пистата Монца. Той спечели по безапелационен начин първата позиция за утрешното състезание. Трикратният световен шампион бе най-бърз във всички фази на решителния час за подреждане на старта. Втори остана съотборникът му в Ред Бул Марк Уебър, а трети сензационно се класира германецът Нико Хюлкенберг със Заубер. Той изпревари пилотите на Ферари Фелипе Маса и Фернандо Алонсо.

Първата част на квалификацията фаворитите от Ред Бул, Алонсо и Люис Хамилтън преминаха с твърдите гуми хард. Фетел бе най-бърз, както и в последните две тренировки. Зад него останаха Хамилтън и Алонсо. Беше показателно , че напълно уверен, Себастиан излезе последен на пистата в средата на 20-те минути на Q1. Още с излизането си от бокса той бе на 36 хилядни от най-доброто време на Фернандо, на когото бяха нужни 5 обиколки за това постижение, нищо, че температурата на асфалта бе 44 градуса. За да са сигурни, че ще продължат напред, състезателите на Лотус и Макларън ползваха първия си комплект медиум, както и Фелипе Маса и Нико Розберг (записал второ време зад Фетел). От бокса му казаха, че ще почнат и Q2 със същите гуми. Традиционно не продължиха пилотите на Маруся и Катерам, както и Валтери Ботас (Уилямс) и Естебан Гутиерес (Заубер).

Във втората част Алонсо поведе с първите си меки гуми и времето му бе по-добро от това на Фетел в Q1. Хамилтън също сложи нови медиум, но едва удържа колата на излизането от Параболика, докато с използваните си вече гуми Нико бе втори, а Маса (също с ползвани вече гуми) бе трети. Пилотите на Ред Бул отново не бързаха и се появиха на пистата само за по един опит с нови меки гуми. Уебър обаче не успя да подобри времето на Алонсо, докато Фетел бе с 0,250 сек по-бърз от испанеца и записа най-силно постижение и във втората фаза. С втория чифт нови гуми Розберг продължи до финалната фаза, като въпреки трафика записа достатъчно добро време. С явни проблеми след излитането Хамилтън остана 12-ти, зад Кими Райконен. Разочароващо за Лотус финландецът заедно с Ромейн Грожан също поставиха втори чифт нови медуим, но не успяха да се класират за финалната фаза. За нея заедно с Фетел, Алонсо и Уебър се наредиха още Даниел Рикиардо, Нико Хюлкенберг, Маса, Дженсън Бътън, Жан-Ерик Верн и Серхио Перес.

В решителните 10 минути в първите обиколки отново Фетел бе най-бърз, като записа 1:23.850. Второ време постигна Марк Уебър, а въпреки че Маса вървеше пред Алонсо, испанецът имаше трети резултат, докато Фелипе бе четвърти. Фаворитите спряха за последна смяна, а екипите на Торо Росо и Макларън пуснаха пилотите си за финални опити с последния нов чифт меки гуми.

В последните секунди с последния чифт нови гуми заключителни турове направиха Фетел, Уебър и Алонсо, който отново бе зад Фелипе. Изтеглянето на Ферари не проработи. Маса бе видимо по-бърз от испанеца и той не можа да го настигне и така Маса стана трети, а съотборникът му – четвърти, но и двамата бяха забавени от излитане на Верн в края на Параболика.

Фетел още веднъж демонстрира пълното си превъзходство, дайвайки ново най-добро време. Уебър остана втори, а сензационно в самия край Нико Хюлкенберг изпревари пилотите на Ферари и зае трета позиция.