Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Критикуват Жан Тод за това, че няма да пътува за Бахрейн

Критикуват Жан Тод за това, че няма да пътува за Бахрейн

31
0
Жан Тод

Президентът на ФИА Жан Тод понася сериозни критики заради факта, че няма да пътува за Бахрейн за четвъртия кръг от световния шампионат на Формула 1. В страната от известно време се провеждат протести конкретно срещу надпреварата, но французинът не възнамерява да присъства на състезанието. Това му навлече яда на доста наблюдатели, смятащи, че излагането на работещите в F1 хора на потенциална опасност е недопустимо, докато самият Тод предпочита да не присъства лично на трасето.

Подобни критики бяха отправени към президента на ФИА и през 2012 г. Тод бе принуден да се появи (макар и със закъснение) на Сахир, след като членове на екипа на Форс Индия претърпяха инцидент.

От световната федерация нямат никакъв коментар до момента относно продължаващите политически брожения в близкоизточното кралство. Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун досега няколко пъти бе категоричен, че няма никакви проблеми и е убеден в нормалното протичане на състезателния уикенд. Той дори заяви, че има желание да се срещне с представители на опозицията и протестиращите.

Тази година в критиките към Тод е включен и нов елемент: че французинът е зает с предизборна кампания, тъй като мандатът му изтича през есента.

F1 и милионите й фенове се нуждаят от успокоение преди най-натоварената политически Гран при за годината, но Тод отново ще е невидим – пише в публикация в Таймс.

В Гардиан се добавя, че ФИА е безсилна в една толкова напрегната ситуация. Световният шампион за 1996 г. Деймън Хил пък заяви:

– Неговият (на Тод – б.р.) бе да не казва нищо, а според мен това е грешка. А възприятието е, че използват спорта за (подобряване) репутацията на страната.