Начало Картинг Любо Руйков с пето място на световния Суперфинал на ROK

Любо Руйков с пето място на световния Суперфинал на ROK

26
0
Любо Руйков
Любо Руйков, снимка Pure Speed Racing

На пето място завърши световния Суперфинал на ROK българският пилот Любослав Руйков, който се състезава в клас Junior ROK. Руйков беше най-бързият пилот от квалификацията до финала, но нямаше късмет в последния старт.

Любо стартира първи във финала след силното му представяне в предфинала и беше начело до последната обиколка. Но в началото на последния тур Руйков беше догонен и атакуван от шведа Мелвин Калусдиан, който при изпреварването го избута извън трасета. Руйков веднага контраатакува. На следващия завой двамата се удариха и след състезанието бяха наказани. Така в последната обиколка Руйков загуби шанс за подиума и беше класиран пети.

Преди това, Руйков, както на суха, така и на мокра писта в Лонато доказа, че се справя най-добре. Българинът записа първо място в квалификацията. След това Любо Руйков записа две победи и едно второ място в маншовете. В елиминациите Любо записа едно 8-о място, след като стартира последен и след това победа. Това му отреди и позицията на фаворит за финала.

Участниците в световния Суперфинал на ROK участват с покани в най-голямото състезание за сезона. Sелекцията включва шампионите от шампионатите на ROK в цял свят плюс най-силните пилоти от италианския шампионат. Този уикенд Любо се бори с още 98 пилоти от цял свят и доказа, че е най-бързият на „Саут Гарда Картинг”.

Любо Руйков се състезава с подкрепата на Nivel Stroy Ltd, HTI Bulgaria EOOD, Z&M Private Co и Камфорт Кепитъл ЕООД.

По-рано през сезона Руйков спечели Зимната купа на ROK в началото на годината, а след това и ROK Cup. Това е шампионат от 8 кръга, откъдето излизат повечето от най-пилоти за Суперфинала. Руйков също така участва в картинг академията на ФИА. За нещастие, той прекрати участието си след спорна дисквалификация след кръг във Франция.