Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо обвини рейсконтрола в манипулиране на състезанието

Алонсо обвини рейсконтрола в манипулиране на състезанието

55
0

Фернандо Алонсо бе трети, когато на трасето се появи кола за сигурност. И докато Хамилтън я изпревари, намиращия се точно зад него Алонсо изчака. След спиранията в бокса испанецът се срина в класирането и завърши надпреварата едва девети, като две обиколки преди края бе изпреварен от Камуи Кобаяши.

„Кофти е за феновете, които дойдоха днес, защото това бе едно манипулирано състезание“, бесен бе Алонсо. „Бях трети след чудесен старт. Тогава излезе колата за сигурност, а Хамилтън просто я подмина и си спечели огромно предимство, а наказанието му не повлия.

Просто да подминеш медикъл кара, такова нещо не бях виждал още. Бяхме на няколко метра един от друг, а в края той бе втори, аз девети (след наказанията за деветима пилоти с по 5 секунди след края на състезанието Алонсо всъщност бе класиран осми).“

Алонсо бе ядосан най-вече от това, че спазването на правилата от него страна му е донесло много повече негативи, отколкото на пилотът, който ги е нарушил

„Това бе просто скандално. Сигурен съм, че никой не може да ми обясни, какво точно се случи. Със сигурност спорта ще загуби от подобни неща. Щеше да е нормално след като аз съм девети, Хамилтън да е осми.

Но виждате, този който спазва правилата е девети, нарушаващия ги – втори. Това определено не е възпитателно.“

Алонсо бе бесен и по време на състезанието и се наложи да бъде успокояван от инженера си Андреа Стела, който го призова да се концентрира върху състезанието, да се успокои и да бъде мъдър.

Думите едва ли са успокоили особено огнения нрав на испанеца, който позволи на Кобаяши да го изпревари малко преди финала на състезанието.

Алонсо бе особено ядосан на комисарите, които се нуждаеха от 13 обиколки, за да преценят как да накажат Хамилтън. Пилотът на Макларън се възползва от трите позволени обиколки преди влизането за изтърпяване на наказанието, за да натрупа необходимата преднина, за да остане на втора позиция.

„Сигурен съм, че им е било много трудно да установят дали е имало нарушение на правилата“, обясняваше Алонсо със сарказъм. „Явно им трябваха няколко обиколки да видят, как изпреварва медицинската кола.

Но както и да е. За съжаление тяхното решение се обърна против нас. Понякога просто подминават сериозните нарушения.“