Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Голямата заслуга за постигнатото е на отбора

Алонсо: Голямата заслуга за постигнатото е на отбора

25
0

Малко не стигна на Фернандо Алонсо да повтори представянето на Михаел Шумахер с Ферари от 2006 г., когато германецът от последен в колоната в Монте Карло финишира пети. По ирония на съдбата именно изпреварване на седемкратния световен шампион спрямо испанския му колега му донесе наказание и наследникът му в Скудерията се нареди шести в тазгодишното издание на легендарната надпревара.

– Този резултат е истинско морално обезщетение. Да стартирам от питлейна и да завърша шести е повече, отколкото можехме да очакваме. Състезанието ми бе трудно, а голямата заслуга за постигнатото е на отбора: те избраха тази агресивна стратегия и се трудиха толкова здраво, за да подготвят автомобила. Фактът, че нямах никакви [технически] проблеми означава, че са свършили суперработа – категоричен бе Алонсо.

Той се възползва от излизането на кола за сигурност още във втората обиколка заради катастрофата на Нико Хюлкенберг (Уилямс) и веднага влезе в пита, където сложи по-твърдите гуми медиум, с които изкара цялата надпревара. След това бързо настигна по-бавните коли в края на колоната и даже се ядосваше, когато не успяваше да ги задмине достатъчно бързо.

– Изпреварванията в началото бяха доста изнервящи: трудно е, когато караш зад по-бавен болид, а няма място за изпреварване. Излизането от тунела бе най-добрата възможност. Така на пистата задминах пет-шест коли, благодарение на спирането в бокса – още около дузина. В четвъртък с тези гуми направих само около 12 тура, днес – 77, а автомобилът все още си вървеше добре. Трудно е да се каже какво щеше да стане, ако бях взел участие в квалификацията – каза още двукратният световен шампион.

Що се отнася до изпреварването от страна на Шумахер, то Фернандо бе убеден, че германецът ще бъде наказан. Алонсо обясни, че многократно е питал отбора си за възможността да се атакува при прибирането на сейфти кара преди финала, защото искал да се бори с Люис Хамилтън за петото място. От питуола обаче му отговорили, че това е абсолютно забранено.