Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен готов да се бори

Ковалайнен готов да се бори

46
0

Хейки Ковалайнен се чувства добре след тежката си катастрофа по време на Гран при на Испания, когато излетя с над 250 км/ч от пистата и се заби в предпазна бариера от гуми, като се надява, че няма да има проблеми с медицинските тестове на ФИА преди Гран при на Турция тази неделя. Финландският пилот на Макларън остана в Испания няколко дни, след което се прибра в родината си. Заедно с лекаря на тима Хейки е разработил лека тренировъчна програма преди да се върне към пълно натоварване в края на миналата седмица. През изминалия уикенд той се е подготвял заедно със съотборника си Люис Хамилтън в спортния институт Куортане във Финландия.
Нямам търпение да се върна в колата, но това решение не зависи от мен – ФИА ще го вземе единствено от гледна точка на сигурността. Искам да се състезавам възможно най-скоро. След инцидента в Барселона това бе единственият ми фокус – заяви Ковалайнен. – Всички в спорта работят за подобряване сигурността на пилотите, но Формула 1 е рискован бизнес. Наясно си с това като пилот, но не мислиш за него. Ако се тревожиш за нещо подобно, губиш концентрация. Предполагам, че просто не ми е присъщо.
Главният изпълнителен директор на Макларън Мартин Уитмарш потвърди доброто възстановяване на Хейки. Той допълни, че преди отборът да тръгне за Истанбул, ще бъде организиран пълен неврологичен преглед на пилота.
След това ще се яви на задължителните тестове на ФИА в четвъртък на пистата, като те са рутинни невро и физиологични изследвания и се провеждат винаги след удари – каза още Уитмарш. – Разбира се, имаме план в случай, че Хейки не бъде допуснат до надпреварата.
Англичанинът обясни, че резервното в Испания в шаси ще е състезателно в Турция, докато удареното на Ковалайнен все още се изследва в технологичния център на Макларън Парагон.