Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Супер Агури не са сигурни дали ще участват в Испания

Супер Агури не са сигурни дали ще участват в Испания

37
0

Екипът на Супер Агури изпадна в незавидна ситуация, след като компанията Магма оттегли предложението си за закупуване на екипа. В отбора не са съвсем сигурни дали ще успеят да участват в Гран при на Испания другата седмица, но вече изпратиха първия си транспортен камион към пистата Каталуния. В сряда тимът пусна официално потвърждение, че Магма Груп са оттеглили офертата си. От тогава Агури Сузуки търси непрекъснато изход и според различни информации води непрекъснати разговори с цел да спаси отбора си.
Още през зимата от Хонда дадоха да се разбере, че не възнамеряват изцяло да подкрепят Супер Агури както досега. Появата на Магма даде надежда на малкия японски тим. Сделката обаче може и да бъде приключена успешно въпреки всичко, тъй като по непотвърдена информация инвеститорите от Дубай, стоящи зад Магма, проучват рисковете от подобно капиталовложение.
Доста са факторите, които допринесоха за несигурната ситуация в Супер Агури, но не са малко и страните, нежелаещи екипът да не успее да продължи участието си в световния шампионат на Формула 1. Гран при вече претърпя едно разочарование, след като Дейвид Ричардс замрази плановете си за отбор в F1 вследствие на забраната да се използват клиентски шасита. В тази връзка трябва да се отбележи, че делото, заведено от Форс Индия именно по обвинение в използване на автомобил, неконструиран от Супер Агури, все още не е приключило. Като цяло във Формула 1 обаче проблемът като че ли е доведен до крайно решение и то не е в полза на малките екипи като този на Сузуки. Затова и Ричардс се отказа (макар и да твърди, че е временно) от завръщане в спорта със свой собствен тим и вместо това отиде да се занимава със Субару в световния рали шампионат.
Междувременно първите официални изявления след съобщението за оттеглянето на Магма бяха направени от съсобственика в Супер Агури Фумио Акита пред Ройтерс. Той обясни, че дори отборът да намери парите, нужни да се състезава в Испания, въобще не е сигурно дали ще може да продължи след това. Липсата на средства до момента възпрепятства тестовете на екипа – това бе единственият липсващ отбор от изпитанията в Барселона тази седмица. А от това страда и представянето на писта. Според Акита решение ще има най-рано в понеделник или вторник, когато ще се знае с повече яснота какво се случва със Супер Агури.