Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двоен триумф на Ферари в Бахрейн

Двоен триумф на Ферари в Бахрейн

42
0

Двойна победа спечели екипът на Ферари в Гран при на Бахрейн, след като Фелипе Маса пресече финала малко повече от 3 секунди преди съотборника си Кими Райконен. Тимът на BMW Заубер не успя да осъществи очаквания от някои наблюдатели пробив на пистата Сахир, но определено вече се намесва в борбата в челото на колоната – Роберт Кубица се качи за втори път този сезон на подиума, а зад него се класира Ник Хайдфелд.
На старта Маса изпревари спечелилият вчера първата позиция Кубица. Малко по-късно същото успя да стори и Райконен, който бе пред Хейки Ковалайнен в началото. За разлика от съотборника си в Макларън, който реагира великолепно при изгасването на светофарите, Люис Хамилтън не потегли добре, потъна в колоната и се озова зад Фернандо Алонсо (Рено). Англичанинът опита да изпревари испанеца във втория тур, но вместо това го удари и счупи носа на колата си, което наложи спиране в бокса за смяна на предната част. Дейвид Култард (Ред Бул) и Дженсън Бътън (Хонда) също минаха през боксовете заради спукани гуми, а малко по-късно се оказаха и главни герои в общо-взето единствения екшън в иначе спокойната надпревара.
Докато Маса и Райконен постепенно се откъсваха напред, Хайдфелд успя за задмине Ковалайнен в четвъртия тур. Промени в колоната от там нататък имаше зад тях, но първите пет позиции се запазиха така до финала. Пилотите си сменяха местата единствено по време на спиранията в бокса.
Само трима състезатели не завършиха Гран при на Бахрейн. Себастиан Фетел (Торо Росо) отпадна още в първия тур заради счупено окачване. В 18-ия тур Бътън оптимистично тръгна да изпреварва Култард и буквално го изнесе извън трасето, като междувременно счупи предното си крило. Малко по-късно англичанинът се прибра окончателно в пита. Последният отпаднал бе Нелсиньо Пикет. Още преди старта на надпреварата бразилецът се обади на инженера си, че има проблем с втора предавка, но успя да потегли. Впоследствие повреда го извади от състезанието.