Начало Автомобилни новини Subaru представя първият дизелов боксер

Subaru представя първият дизелов боксер

125
0

Първият в света дизелов боксер със система Common Rail ще представи японска марка Subaru по време на 78-ия автомобилен салон в Женева от 5 до 16 март, съобщи официалният вносител за България Субару Моторс Трейдинг.
Моторът е с обем 2 литра и ще има максимална мощност от 150 к.с. при 3600 об/мин и ниско ниво на изхвърляни вредни емисии като Co2 – 148 г/км.
Агрегатът е с алуминиев блок и много висока устойчивост, постигната благодарение на хоризонталното му разположение. Ширината е еквивалентна на тази на бензинов мотор в същата конфигурация и същия обем от 1998 куб. см, но дължината е с 61,3 мм по-къса. Така двигателят е с изключително компактен дизайн и е от най-леките в класа на двулитровите дизели.
Този двигател се очаква с огромен интерес, защото съчетава авангардната технология за впръскване под много високо налягане Common Rail с предимствата на боксера като нисък център на тежестта например.
От друга страна уникалната конфигурация на моторът със срещуположни цилиндри позволява десните и леви бутала да обират взаимно инерцията си. Това води до отличен ротационен баланс, ниски вибрации и наистина невероятно обезшумяване. Турбото е променлива геометрия на потока.
Максималният въртящ момент е със стойност от 350 Nm. при 1800 об/мин и моторът е много гъвкав. Благодарение на отличните реакции при ускорение и намаленото триене дизеловият боксер на Subaru заслужава да бъде наречен “спортен дизел”.
Основни акценти в експозицията на марката в Женева ще са моделите Legacy и Outback, в които първо ще е монтиран именно уникалният дизелов боксер на Subaru.
Разбира се плюс новия мотор и двата автомобила разполагат също така с прочутата система на компанията за задвижване на четирите колела Symmetrical All Wheel Drive. Ново в моделите ще е и сервоуправлението, благодарение на което се подобряват консумацията на гориво и удоволствието от управлението.
Друг акцент в експозицията на марката ще бъде новият Forester, който ще направи дебюта си в Европа.
Колата е кросоувър SUV, създаден с цел да служи добре както в градски, така и в по-тежки пътни условия.
Посетителите на салона ще могат да се запознаят с G4e – концептуален модел, представящ визията на Subaru за бъдещ електрически и щадящ околната среда автомобил. Разработката е за кола, в която да има достатъчно място за петима души. Освобождаването на пространство е постигнато чрез слагане батериите на пода. Според първоначалните изчисления колата ще изминава 200 км с едно зареждане.
В експозицията ще е и електрическият модел R1e. Компанията планира проучване на пазара с пускането на 100 бройки от количката през 2009 г. в Япония. Возилото може да се зареди напълно за осем часа през стандартната електрическа мрежа.