Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА раздаде трофеите на гала в Монако

ФИА раздаде трофеите на гала в Монако

44
0

ФИА раздаде трофеите в автомобилния спорт за 2007 г. снощи на ежегодната си гала вечеря в Монако. Кими Райконен най-после вдигна купата за шампионската си титла във Формула 1, Себастиен Льоб получи четвъртата си поредна корона от световните ралита, а Анди Приол за трети път взе шампионския приз от сериите за туристически автомобили. Освен тях многобройни награди получиха и всички останали първенци от автомобилни шампионати под опеката на ФИА.
Фокусът бе, разбира се, върху Формула 1 и Кими Райконен, който най-накрая получи официално купата за така трудно извоюваната си титла.
Много съм щастлив, че съм тук, за да получа този трофей, който идва със спечелването на световния шампионат. Това винаги е била целта ми и съм особено доволен, че я постигнах в първия си сезон с Ферари – фантастичен отбор с необикновени хора в него, необикновени и от професионална, и от човешка гледна точка – емоционално коментира финландецът. – Победата е резултат от усилията на всички, които не се отказаха, дори когато всичко изглеждаше загубено.
В обичайния за такива церемонии стил Кими благодари още на семейството и съпругата си Джени, както и на всички, които са били близо до него от началото на кариерата му.
Трофея за конструкторската титла, която също отиде при Ферари, прие Жан Тод.
Себастиен Льоб от своя страна отбеляза, че битката му с Маркус Грьонхолм е продължила през абсолютно цялата година и че тази титла е наистина трудно спечелена.
В личен план все още смятам, че първата корона притежава особен вкус, но тази определено заема второто място, ако трябва да ги подреждам – допълни французинът.
Най-големият му съперник, който вече обяви, че се оттегля от активна спортна дейност с края на сезона, също отбеляза борбата им.
Битката ми със Себастиен се олицетворява най-добре от рали Нова Зеландия, където завършихме с разлика от 0,3 секунди след три дни състезание на пълна газ. Нямаше как да се получи по-добре. Доволен съм, че съм в Монако, въпреки че трябва да призная, че вечерта е особено емоционална, защото за последен път съм в ролята си на пилот – каза Грьонхолм.
Титлата при конструкторите взе Форд за втора поредна година.
Изключително доволен от постижението си през изминалия сезон бе и Анди Приол:
Не мога да повярвам, че отново съм тук, за да получа приза за титлата в световния шампионат за туристически автомобили. Горд съм, че стигнах до последния старт с шанс за короната. Трябва да благодаря на отбора си за това, че ме мотивираха. Благодарение на тях през целия сезон разполагах с бърз и надежден автомобил – заяви британецът.
Доктор Марио Тайсен взе трофея за титлата при конструкторите и заяви, че 2007 г. е била най-конкурентният сезон досега в дисциплината.
Една от легендите в спорта – Марио Андрети – пък получи Златния медал на ФИА. Сред досегашните му носители са Михаел Шумахер и Сър Стърлинг Мос. Призът се дава за принос към автомобилния спорт.
Тази сравнително нова награда има огромен престиж в моторспорта и бих искал да благодаря на академията на ФИА за признанието. Всички знаят, че състезанията ми бяха професия, но бяха също така и абсолютната радост в живота ми. И да получа този златен медал е най-голямото признание – поглед назад към годините ми в спорта, намирането им за достатъчно смислени и достойни за признание – коментира световният шампион във Формула 1 за 1978 г.
Андрети е единственият пилот, който е ставал шампион в F1 и е побеждавал освен това в Индианаполис 500 и Дейтона 500. Четири пъти печели американските серии Чемпкар, а освен това се е състезавал на всякакъв тип настилки и във всевъзможни автомобилни надпревари.