Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Торо Росо официално ангажира Бурде за 2008 г.

Торо Росо официално ангажира Бурде за 2008 г.

38
0

Това което се чуваше под формата на слухове от известно време вече е факт: екипът на Торо Росо официално ангажира Чамп кар шампиона Себастиен Бурде за 2008 г.
Днес новината бе официално разпространена от информационните агенции след като отбора на Торо Росо излезе сутринта с официално изявление. През следващата година 28-годишният Бурде ще бъде съотборник на Себастиен Фетел, който през този сезон ще вземе участие във всички състезания до края на година за дъщерния на Ред Бул екип. Бурде е трикратен шампион в Чамп кар и ще се присъедини към новия си отбор на 2 декември когато изтича ангажимента му към екип на Нюман/Хаас/Ланиган. Във момента французинът отново е водач в задокеанската серия и може да влезе във Формула 1 дори като 4-кратен шампион.
„Дълго чакане падна но най-накрая съм в Гран при”, заяви Бурде веднага след огласяването на новината. „Искам да благодаря на всички от Ред Бул за доверието, което ми гласуват и за това че ми дадоха очаквания от дълго време шанс. Искам да благодаря и на сегашния си екип, който ме подкрепи напълно и ми разреши да тествам още през тази година за екипа на Торо Росо.”
Дълги години Бурде бе пренебрегван и си задаваше въпроса какво още трябва да покаже за да влезе във Формула 1. Той стана шампион във Формула 3000 през 2002 г. В първия си сезон зад океана той завърши на четвърта позиция и бе обявен за най-добър новобранец. В последните три години пък той неизменно бе шампион, но освен с тестове за Ероуз и сънародниците му от Рено, на него не му бе даден никакъв шанс. Бурде кара за Торо Росо още през миналата година, като от 13 до 15 декември тества на Херес. Последваха изпитания на Пол Рикар на 16 май и след последните тестове на Спа на 11 и 12 юли той окончателно убеди новите си работодатели в своите качества.