Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойна победа за Форд във Финландия

Двойна победа за Форд във Финландия

43
0

С двойна победа на сънародниците и съотборници в екипа на Форд Маркус Грьонхолм и Мико Хирвонен завърши рали Финландия. Двамата финландци поведоха още в петъчния ден и до края на ралито не изпуснаха водачеството. Борбата между двамата продължи до края на съботния ден, след което стана ясно че Грьонхолм трудно ще изпусне водачеството си след като бе увеличил преднината си на 20 секунди пред съотборника си.
Пилотите на Форд спечелиха общо 20 от 23-те скоростни. За Грьонхолм пък това бе 29 победа в кариерата и трета поредна през този сезон.
„Когато на 19 години започнах да се състезавам в рали шампионата въобще не съм предполагал, че ще успея да спечеля седем пъти домашното си рали”, заяви двукратният световен шампион. „Мико ме натискаше през целия уикенд и нямаше въобще време за отпускане. Дори при най-малката грешка той щеше да ме изпревари без проблеми.”
На трета позиция завърши Себастиен Льоб на повече от една минута зад победителя. „Третото място разбира се не е нещото, към което се стремях”, заяви Льоб след края на третия ден. „Все пак се надявам да обърнем статуквото на идващите асфалтови ралита.” Льоб визираше рали Германия, което в последните четири години той е печелил четири пъти. Трикратния световен шампион успя да спечели едва една скоростна отсечка във Финландия и вече изостава на 13 точки зад водача във временното класиране Грьонхолм.
Крис Аткинсън от екипа на Субару пък успя да задържи четвъртото място до края на надпреварата. Австралиецът бе на цели две минути зад Льоб и нямаше никакви шансове да го измести от подиума. Зад Аткинсън последните места в точките заеха Хенинг Солберг, Ксавиер Понс, Урмо Аава и Матс Остберг.