Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън взе третата си победа този сезон

Хамилтън взе третата си победа този сезон

46
0

Люис Хамилтън спечели Гран при на Унгария след като води през почти всичките 70 обиколки на пистата Хунгароринг.###Люис Хамилтън спечели Гран при на Унгария след като води през почти всичките 70 обиколки на пистата Хунгароринг. Това е общо третата победа на британеца в неговия дебютен сезон.
Люис стартира от първа позиция след решението на комисарите да накажат съотборника му Алонсо с минаване 5 места назад на стартовата решетка. До голяма степен това предопредели развоя на състезанието и британецът не изпита кой знае какви трудности при запазване на лидерството си.
Стартът на Хунгароринг бе чист, нямаше катастрофи на първия завой. Но естествено някои от пилотите размениха местата си. Хамилтън стартира чудесно и поведе колоната. Райконен, който тръгна трети обаче бе облагодетелстван от факта, че стартира от по-чистата страна на пистата и успя да задмине Ник Хайдфелд. Германецът остана трети като след него се наредиха Нико Розберг, Ралф Шумахер и Роберт Кубица. Фелипе Маса не стартира много добре и от 14-ти на решетката в първия завой се оказа 16-ти.
Полският пилот на BMW Заубер успя още в самото начало да изпревари Алонсо и го остави седми. През втората обиколка испанецът бе задминат и от Марк Уебър, но на старт-финалната права още в следващия тур се справи с австралиеца и си върна загубената позиция. В същата обиколка световният шампион преодоля съпротивата и на Кубица и стигна позицията, от която, по стечение на обстоятелствата, трябваше да стартира.
Междувременно лидерът в състезанието Хамилтън започна да трупа преднина и в 4-та обиколка бе на близо 3 сек. пред Райконен. След 5-та обиколка обаче постепенно темпото на Кими започна да се подобрява, той направи най-бърза обиколка и разликата между двамата намаля. Явно от бокса веднага предупредиха Хамилтън за опасността и британецът отговори с нова най-бърза обиколка.
Алонсо пък се бореше с Ралф Шумахер за 5-та позиция и успя да скъси разликата между двамата. Впоследствие битката им се реши не на пистата, а в бокса, тъй като Алонсо след втория си пит стоп излезе на трасето далеч преди пилота на Тойота.
Самите питстопове започнаха в 17-та обиколка като първи в бокса влезе Ник Хайдфелд, а след него се появиха Нико Розберг, Фернандо Алонсо и Рубенс Барикело. Пилотът на Макларън престоя там 9,9 сек. като му бе долято гориво за още 33 тура и излезе на пистата на 12-то място.
В 19-та обиколка в бокса заедно влязоха Хамилтън и Райконен като престоят на британеца при механиците бе малко по-дълъг, но той успя да излезе на метри пред пилота на Ферари. Стратегията и на двамата бе с две спирания. После Кими влезе в бокса в 46-та обиколка, а Хамилтън, както и съотборникът му Алонсо в 50-та. Промяна обаче не настъпи. Люис продължи да води колоната до финала, въпреки че в самия край на надпреварата изглеждаше за момент, че Райконен има реален шанс да си осигури победа на Хунгароринг.
На подиума се качиха Хамилтън и завършилите респективно втори и трети Райконен и Хайдфелд. Фернандо Алонсо успя да се добере до четвъртата позиция, а осмицата се допълни от Кубица, Ралф Шумахер, Розберг и Ковалайнен.
Общо четирима отпаднаха в Унгария – Бътън паркира в страни от пистата поради повреда в 35-та обиколка, Антъни Дейвидсън пък напусна трасето след сблъсък с Фисикела в 41 обиколка. А другите двама бяха Витантонио Лиуци и Сакон Ямамото.