Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новият Cross Touran – един всестранно развит талант

Новият Cross Touran – един всестранно развит талант

615
0

Има автомобили, които влизат в сърцето в мига, в който ги видим. Когато нетрадиционният дизайн се комбинира с много функционалност и високо качество на изпълнението, разумът и емоциите триумфират.
Световната премиера на Cross Touran се състоя по време на автомобилното изложение в Болоня през декември 2006 г. Този лайфстайл автомобил с неповторима физиономия се предлага вече и на българския пазар.
С представянето на още един автомобил от продуктовата линия с наименованието Cross Фолксваген продължава стратегията си да отговори на изискванията на хората с подчертана индивидуалност и нестандартно мислене. Автомобилите от Cross серията имат впечатляващо офроуд излъчване и лайфстайл облик.
Cross e самостоятелна продуктова линия, подобно на R, GTI и R-Line. Cross Touran е вторият модел от тази продуктова линия, представен у нас, след Cross Polo. Като брат на най-популярния мини ван в Германия – Touran, Cross Touran съчетава практичността на мини вана и индивидуалния дизайн на офроуд автомобил.
Екстериор, който ви кара да се чувствате уникални
Cross Touran се различава външно по множество дизайнерски детайли, които привличат вниманието още при пръв поглед. Предницата изпъква с изявената си решетка, която се предлага в хром или мат и има характерната за последните поколения автомобили на Фолксваген V-образна форма. Предните фарове са частично оцветени в черно, а цялата броня излъчва офроуд възможности с подчертания си спортен дизайн.
Праговете, подсилените предпазни лайстни на вратите и каросерията около колелата са покрити с черна, изключително устойчива пластмаса. Над предпазните лайстни на задните врати е поставен надписът, представящ моделната линия Cross Touran. На покрива са разположени елоксирани рейки с черни опори. Със своите 17-инчови алуминиеви джанти с дизайн “Funplay” и различни по ширина предни (21550R17) и задни (235/45R17) гуми, които напълно изпълват разширенията на калниците, Cross Touran изпъква на пътя с мощно и солидно излъчване. Предната следа е уширенa с 16 мм а задната с 34 мм отзад. Задната броня също има подчертано спортен дизайн и характерни тонирани светлини.
Благодарение на увеличения с 12 мм пътен просвет (общият пътен просвет е 170 мм), усиленото окачване и предното предаване, Cross Touran се справя отлично както в градска среда, така и при по-неравни терени.

Високо ниво на стандартно оборудване
Cross Touran демонстрира както силно присъствие и индивидуално излъчване, така и стойностни вътрешни качества. Двузонален климатроник за идеален климат, радио-CD MP3 плейър за любимата ви музика, кожен волан с три спици, в синхрон с кожената тапицерия на скоростния лост и ръчната спирачка. Предни и задни ел. стъкла, ел. отопляеми странични огледала, фарове за мъгла, централно заключване с дистанционно управление, автопилот, мултифункционален дисплей-бордкомпютър, регулируем по височина и дълбочина волан.
Вътрешното пространство е решено изключително интелигентно, така че да предложи максимален комфорт за цялото семейство и удоволствие от шофирането. Предната седалка на мястото до водача има възможност за сгъване, така че да се превърне в удобна масичка. В облегалките на предните седалки също са разположени сгъваеми масички, като и джобове за багаж. Под предните седалки има удобни кутии за вещи, а в подлакътника е вграден електрически извод за 12V. Всички седалки имат лумбална настройка.

Допълнително оборудване с технологии от бъдещето
Сред допълнителното оборудване си струва да се отбележат поставката за велосипеди, която осигурява максимална защита при завои и неравни участъци, както и кутията за напитки, която охлажда или затопля до 25 л течности и е перфектно решение за пътуване до плажа или за семейния пикник. Коженото оборудване “Nappa” със спортни предни седалки допълват комфорта и неповторимостта на интериора на автомобила. При желание той може да бъде оборудван и с две допълнителни седалки за трети ред, така че автомобилът да стане 7-местен и да има възможност за ползване на данъчен кредит.
Сред изключително полезните допълнителни екстри са „завиващите” фарове Bi-Xenon, мултимедийната система за задната част на купето системата за автоматично паркиране „Park Assist”. Системата за автоматично паркиране „Park Assist” е поредната иновация на концерна Фолксваген, която изпреварва своето време. Посредством нея Cross Touran може да бъде прецизно паркиран без да се налага шофьорът да преценява дали пространството, в което ще паркира е достатъчно или не. Това се прави от сканиращите сензори. Но най-впечатляващото е, че не е необходимо да завъртате волана, защото маневрата е изцяло поверена на компютъра и механиката на кормилната уредба. С Cross Touran можете да притежавате автомобил от бъдещето още сега.
Специално за Cross Touran е разработена нова дизайнерска материя за седалките и вратите, наречена „Eclypt Elon” в два нови цвята – „Orange” и „Latte macchiato”. Cross серията може да бъде поръчана и с нов ексклузивен лак „Red Rock Metallic”, който е в пълна хармония със свежата тапицерия „Orange”.

Сигурност
Cross Touran се отличава с високотехнологична пасивна и активна защита. Предните и странични въздушни възглавници (с възможност за деактивиране на мястото до водача), както и въздушните възглавници тип „завеси” на задните места са част от серийното оборудване. При аварийно спиране светлините на автомобила се включват автоматично. Системите и технологиите за безопасност включват още: ESP – електронна система за контрол на стабилността, ABS/EBV – анти блокираща система с електронно разпределение на спирачното усилие, ASR – електронна система за контрол на сцеплението, EDS – електронна блокировка на диференциала, MSR – електронна система за контрол на оборотите на двигателя, DSR – система, известяваща чрез импулси във волана за препоръчителната посока на коригиращото завиване на волана, GSS – електронна система за контрол на стабилността при теглене, BA – спирачен асистент и Асистент за стабилизиране на управлението при завой.

Двигатели и трансмисии
В CrossTouran се използва свръхмодерният бензинов двигател с директно впръскване, турбина и компресор TSI, развиващ 170 к.с. от работен обем 1 390 cm3 в комбинация с най-бързата шест-степенната автоматична трансмисия с два сухи съединителя DSG. Показателите на тази комбинация са внушителни – максималният въртящ момент от 240 Нм е на разположение в изключително широкия диапазон от 1500 до 4750 об./мин. Cross Тouran 1.4TSI DSG ускорява от 0 до 100 км/ч за 8.5 секунди, а максималната му скорост е 212 км/ч.
Друг респектиращ агрегат, който се предлага в Cross Touran, както с шест-степенна механична, така и с шест-степенна автоматична трансмисия с два сухи съединителя DSG, е дизеловият с работен обем 1 968 cm3, мощност 170 к.с. и смазващ въртящ момент от 350 Нм в работен диапазон от 1 750 до 2 500 об./мин. Cross Тouran 2.0TDI DSG ускорява от 0 до 100 км/ч за 9.1 секунди. Максималната му скорост е 212 км/ч.

Със своя неповторим дизайн, офроуд излъчване и комфорт за цялото семейство Cross Touran изпъква като интелигентен и компактен автомобил, който не познава граници. Накратко – той е един всестранно развит талант.