Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Специални мерки срещу подовете на Ферари

Специални мерки срещу подовете на Ферари

48
0

ФИА ще разглежда специално подовете на Ферари и BMW Заубер по време на състезанието в Малайзия следващата седмица.

След запитване на Макларън стана ясно, че двата тима вероятно използват подове, чиято предна част се движи в зависимост от скоростта. По време на състезанието в Австаралия ФИА провери специално предната част на пода на колите на двата екипа. По силата на точка 3.17.4 от регламента и двата пода са били подложени на записаната там проверка. Били са приложени по 500 Нютона сила и те не са поддали повече от допустимите 5 мм. Затова колите са били обявени за редовни и резултатите са окончателни.

Всичко за възможните ефекти от това движение може да научите от специален анализ в новия брой на Club F1.

Историята получи своето продължение, когато сайтът на британското списание Aутоспорт публикува факсове до тимовете на ФИА, в които ясно се казва, че за Малайзия ще бъдат направени нови проверки и най-вече ще бъде забранено използването на пружини, които “държат” пода към корпуса.

Въпреки че колите са издържали на статичния тест по точка 3.17.4, според техническия делегат на ФИА Чарли Уайтинг тези елементи нямат никаква друга роля освен да влияят на аеродинимаката. Това е в разрез с точка 3.15 от техническия регламент, според която е забранено използването на подвижни аеродинамични елементи.