Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Спайкър съдят Супер Агури и Торо Росо

Спайкър съдят Супер Агури и Торо Росо

53
0

Спайкър дадоха под съд Супер Агури и Торо Росо заради употребата на готови шасита в шампионата на Формула 1.

###

Спайкър дадоха под съд Супер Агури и Торо Росо заради употребата на готови шасита в шампионата на Формула 1. До няколко дни чрез призовки те ще бъдат официално уведомени, че има предприети правни действия срешу тях.

Според Спайкър както японците, така и вторият тим на Дитрих Матешиц са нарушили правилника, защото не са проектирали и произвели техни собствени болиди според изискванията на споразумението Конкорд. Спайкър са на мнение, че само отбори, построили собствени коли, трябва да участват в конструкторския шампионат. В момента Супер Агури използват подобрена версия на Хонда RA106, а Торо Росо се състезават с модифициран RB3. Въпреки това и двата отбора настояват, че се подчиняват стриктно на правилника.

Случаят ще се разглежда от Търговската камара в Лозана, която третира спорове отнасящи се до споразумението Конкорд.

Първоначално Спайкър протестираха срещу Супер Агури след квалификацията в Мелбърн, но стюардите постановиха, че не могат да се произнасят относно спора със закупените шасита.

Колин Колес обясни действията предприети от Спайкър така:

„Имаме конструкторски шампионат и го повтарям – конструкторски шампионат. Имате го дефинирано в споразумението Конкорд. Трябва да произведете собствена кола. Точно това ви квалифицира като конструктори”

От своя страна изпълнителният директор на Супер Агури Даниел Аудето бе кратък: „Ако имат нещо, от което да се оплачат, могат да го направят. Тогава ще видим дали са прави или грешат. Но ние сме прави”