Начало Картинг 110 пилоти от 11 страни в 12-те часа на България

110 пилоти от 11 страни в 12-те часа на България

152
0

110 пилоти, събрани в 28 отбора от 11 страни ще участват в ЕКО 12 часа на България, което ще бъде първото по рода си у нас състезание по картинг за издръжливост.

То е организирано от Николай Върбицалиев и ще се проведе в неделя на пистата Пауталия в Кюстендил. Надпреварата ще стартира от 11 часа в неделя и ще завърши в 23 часа на осветление. То ще бъде излъчвано по БНТ с няколко преки включвания.

Сред пилотите ще е бившият състезател от Формула 1 Витантонио Лиуци. Италианецът има 6 сезона в F1, като кара за Ред Бул, Торо Росо, Форс Индия и HRT. В картинга има големи успехи. През 2001 г. стана световен шампион във Формула Супер А, като побеждава пилоти като Люис Хамилтън и Нико Розберг.

Лиуци ще се състезава в 12-те часа на България за екипа на ATR Team Brask заедно с Колин Браун – световен шампион по картинг, побеждавал Хамилтън, и Алесио Пичини.

Лиуци е за втори път в България, като първият беше през 2007 г., когато караше за Торо Росо. Той първоначално не си спомни за първата си визита у нас, а след това говори за предстоящото състезание и развитието на F1 в момента.

Витантонио очаква интересна надпревара с каране на максимума през цялото време, а като бивш пилот на Ред Бул е изненадан от напускането на тима на Даниел Рикиардо. Според него Верстапен е още млад да води тима, а и допуска доста грешки.

Друга звезда в надпреварата ще бъде мотоциклетният ни ас Мартин Чой. За отбора на Мартин – EKO Racing Team, ще карат бившият състезател в световния шампионат по мотоциклетизъм Лукаш Пешек, познатият ни от „24 часа на Льо Ман“ Яро Черни и Михаил Иванов.

Чой каза, че не е провеждал специална подготовка за преминаването си от 2 на 4 колела, като взе психологическо предимство преди състезанието, побеждавайки изненадващо Лиуци, Пешек, Браун и Черни в импровизираната подгряваща надпревара с картинги днес на Sofia Ring Mall.