Начало Автомобилни новини 125 години FIAT – празненства в Торино и в София

125 години FIAT – празненства в Торино и в София

69
0

FIAT отпразнува 125-ата си годишнина под мотото „Усмихнати към бъдещето“. В България юбилеят беше отбелязан с премиера на новия 600.

Церемонията  по повод 125-ата годишнина на FIAT под мотото „Усмихнати към бъдещето“ се състоя в сградата Lingotto в Торино. Отпразнуван беше юбилей, който малко автомобилни производители достигат. Според фирмата празненството поставя „началото на нова глава в дългата история на успеха, социалната значимост и лидерството на марката, която е подхранвана от вниманието към клиента. На събитието присъстваха представители на публични институции и ръководители на Stellantis и FIAT.

Джон Елкан, председател на Stellantis: FIAT е роден през 1899 г. от страстта към прогреса. Една от малкото компании, които успяха да преминат от етап на занаятчийство към индустриалната ера. За милиони хора FIAT представлява свободата да се движат навсякъде и да го правят със стил. В продължение на 125 години не сме спирали да работим, да търсим решения, да вярваме в нашето бъдеще и да защитаваме упорито това, което сме изградили. Искаме да благодарим на всички хора, които направиха възможно този стартъп от Торино да се превърне днес в Stellantis, един от най-големите производители на автомобили в света.

Член на огромно глобално семейство

Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis: Радвам се да бъда в дома на FIAT в Торино, за да отпразнуваме заедно 125-годишнината и да споделя този емоционален момент с всички вас. Като една от най-емблематичните марки в нашето съзвездие Stellantis, FIAT внася истински италиански вкус в сърцето на нашите клиенти по целия свят. За трета поредна година марката е номер едно по отношение на обема. Тя е водеща на четири локални пазара – Италия, Бразилия, Турция и Алжир. Марката предлага чиста, безопасна и достъпна мобилност на гражданите по целия свят. Искам да благодаря на всички, които държат на FIAT толкова много от поколения и работят упорито всеки ден, за да осигурят още 125 години богата история на FIAT същата страст и същото желание винаги да караме нашите клиенти да се усмихват.

Оливие Франсоа, главен изпълнителен директор на FIAT и глобален маркетинг директор на Stellantis: FIAT е синоним на социална значимост през последните 125 години, предлагайки на нашите клиенти това, от което наистина се нуждаят въз основа на времето, в което живеят. А нашите клиенти искат емблематични и достъпни градски автомобили; икономични и компактни. Те искат коли за семейството, а също и лекотоварни автомобили. И не на последно място Abarth за всекидневно забавление – точно това, което FIAT предлага. В момента стартираме завръщането на FIAT в глобалния мейнстрийм, базирано на 3 стълба. Те са италиански дизайн и разработка, глобална платформа и локална значимост. Grande Panda е първият член на нашето ново глобално семейство. Ето защо през следващото десетилетие ще имаме правилната оферта за всеки клиент. Защото клиентът е в центъра на всичко за нас.

FIAT 500e Giorgio Armani и Grande Panda

На 11 юли 1899 г. в Торино е подписан учредителният договор за Società Anonima Fabbrica Italiana di Automobili – Torino. Днес, след десетки милиони произведени автомобили, една обща нишка свързва миналото на марката с нейното настояще и бъдеще. Това е специфичният начин за разбиране на автомобилите, който отличава марката на световно ниво до днес. Той е довел до продукти, които облекчават ежедневния ни живот и носят радост по улиците на света. Специален гост на тържеството беше 500e Giorgio Armani. Изисканата лимитирана серия ще се разпространява в световен мащаб и ще съчетава италианското съвършенство с екоустойчивостта.

В събитието участва също и новият глобален модел Grande Panda. Той трябва да даде тласък на новата ера на италианската марка и е първият от ново поколение автомобили FIAT. Освен това на тържеството бяха показани първите реални изображения на два други модела от новото глобално семейство – SUV и фастбек. Миналия февруари те бяха представени като концепти, а сега са в напреднал етап на разработка.  Планира се да бъдат пуснати на пазара през следващите години.

Парад на класиката

Тържествата в Торино завършиха със зашеметяващ парад на класически и съвременни автомобили FIAT. Те бяха разделени на групи: икони, градски, компактни, семейни и лекотоварни автомобили. Моделите дефилираха по легендарната писта върху сградата Lingotto, за да покажат технологичното и историческо наследство на глобалната италианска марка. Въпреки силната склонност към интернационалност с модели, произведени по целия свят, FIAT запазва сърцето и душата си в столицата на Пиемонт, където е основана.

Днес Grande Panda също разчита на синергията и възможностите, предоставени от Stellantis Group. Според марката с нея „настъпва ново начало за FIAT, което ще се характеризира с приобщаване, изобретателност, италиански стил и глобален дух“.

Рожденият ден на FIAT беше отпразнуван и у нас

България стана една от страните, в които беше отбелязана важната дата за марката FIAT. На стилно събитие в столицата медии и клиенти се насладиха на „истинско Dolce Vita изживяване“. Под надслов „125 FIAT усмивки за отличен 600“ беше чествана годишнината на марката, а заедно с това беше обявен и стартът на национална игра в Instagram. В нея всеки почитател на марката ще може да сподели снимка с FIAT и усмивка, а един от всички участници ще спечели уикенд с FIAT 600. Бяха представени също така новостите при марката, както и актуалната гама, която е включена в инициативата (RED) в подкрепа на животоспасяващи програми по целия свят. От 2021 г. марката FIAT заедно с Jeep и RAM партнира на (RED) и дарените средства до момента надхвърлят 4,5 милиона долара. Вечерта завърши подобаващо за рожденик – с торта и специален поздрав от младата изпълнителка Дани Илиева, чийто екранен партньор в последната песен е FIAT 500e.

Вносителят на марката в България SFA Automotive представи и своето специално юбилейно предложение по повод 125-ата годишнина на FIAT, с което ще зарадва всички свои клиенти. До края на годината всички модели от пътническата гама на марката ще се предлагат с безплатна 7-годишна удължена гаранция.

Премиера на FIAT 600

Представеният пред българска публика FIAT 600 е изцяло нов компактен модел, позициониран в сърцето на В-сегмента. Той се бори за благосклонността както на любителите на класическия хечбек силует, така и на феновете на актуалната SUV функционалност. С електрическа и хибридна версия в гамата на модела марката се завръща в най-големия сегмент в Европа. Според производителя 600 „предлага всичко най-добро от него и го надгражда с повече пространство, по-дълъг пробег, по-силно усещане за Dolce Vita. Новият 600 доставя красиво, радостно и комфортно изживяване при шофиране. Той наследява успеха на своя предшественик и бестселър FIAT 600 от 50-те години, спечелил си славата на семеен автомобил.“

Пробегът при електрическата версия е над 400 км (WLTP комбиниран цикъл) и над 600 км в града (WLTP градски цикъл). Предлага се в две различни изцяло електрически версии – FIAT 600e La Prima и FIAT (600e) RED. Те са подходящи за семейни и индивидуални потребители с грижа към околната среда и социалните каузи. И с желание да изпитат неподправено Dolce Vita усещане при шофиране.

В България вече се приемат поръчки за новия FIAT 600. Базовата цена на хибридната версия е 49 900 лв., а електрическата версия започва от 74 360 лв.