Начало Избрани 2024 Гран при на Австрия – възможни стратегии, налични гуми и коментари...

2024 Гран при на Австрия – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

997
0
Гран при на Австрия, Шпилберг, Целтвег, Ред Бул Ринг
снимка: Спас Генев

Гран при на Австрия е 11 кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2024. Състезанието се провежда на пистата Ред Бул Ринг в Шпилберг.

Макс Верстапен ще тръгне от полпозишън в Гран при на Австрия

Пилотът на Ред Бул бе с на 4 десети от секундата по-бърз от всички останали в квалификацията на домашната за тима му писта.

„Много съм изненадан от разликата в квалификацията“, заяви Хелмут Марко. „4 десети на тази писта са секунда разлика на трасе като Спа-Франкоршамп например или дори повече. А в настройките се съсредоточихме основно върху неделната надпревара. Мислехме, че тук разликите ще са в хилядни от секундата. 4 десети е страшно впечатляващо“, добави съветникът на Ред Бул в F1.

До Верстапен на първа редица ще е Ландо Норис с Макларън. Трети се нареди Джордж Ръсел (Мерцедес), след като обиколката на Оскар Пиастри, която му отреждаше тази позиция, бе изтрита за нарушение ограниченията на трасето. От Макларън се опитаха да подадат протест. Стюардите обаче не го приеха и така Пиастри остана седми на стартовата решетка – зад Карлос Сайнц, Люис Хамилтън и Шарл Льоклер. Серхио Перес е осми, а на пета редица са Нико Хюлкенберг и Естебан Окон.

Гуаню Жу стартира от питлейна, тъй като в Заубер решиха да направят промени по болида му. Китайският пилот така или иначе беше последен в класирането от квалификацията.

Според доставчика на гуми Пирели стратегията за Гран при на Австрия ще е с две спирания в бокса. Тя има три варианта:

  • старт с медиум (18-24 об.), хард (45-52 об.) и медиум до финала;
  • старт с медиум (16-21 об.), хард (42-48 об.) и хард до финала;
  • старт с медиум (20-26 об.), хард (56-62 об.) и софт до финала.