Начало Други Здрави битки за победата на пистата Дракон

Здрави битки за победата на пистата Дракон

118
0

Константин Маршавелов, Ангел Григорчев и Симеон Симеонов са победителите в отделните серии в 7-ия кръг от националния шампионат на затворен маршрут на писта Дракон край пловдивското село Калояново. Тези които спечелиха сериите, бяха най-бързи и на квалификациите. Другата надпревара, от марковия шампионат Hyundai Racing Trophy, победителят също се казва Симеон Симеонов, но е картингист и е на 16 години, а това бе първият му голям успех с автомобил.

Най-бърз на Дракон бе шампионът в серия Макси и претендент за титлата Константин Маршавелов (К-2 Рейсинг) с Мицубиши Лансер Ево 10. На квалификацията той постави нов рекорд на обновеното трасе – 1:01,035 със средна скорост 120,976 км/ч. В първия манш обаче победата беше за Пламен Камбуров (Автотранс) с Мицубиши Лансер Ево 9. Косьо го преследваше през всичките 9 обиколки и бе буквално залепен за автомобила му, но Пламен не му даде възможност за атака. След това Маршавелов предостави видеозапис от своята on-board камера, който трябваше да удостовери как Камбуров „шари“ по трасето. Трети завърши Илия Царски (Автоцар) с Мицубиши Лансер Ево 9, който загуби скорост отще на 4-ата обиколка и така завърши надпреварата, за да вземе точки в шампионата.  Във втрия манш Маршавелов също започна битка с Камбуров, която този път успя да спечели и финишира първи, спечели и трите бонус точки, като по този начин събра 46 за кръга, а камбуров е с 43, но продължава да е лидер в класирането. Царски отново стана 3-и. Първи в мокси до 3500 куб. см стана Светослав Манастирски (Старт Н) с Мицубиши Лансер Ево 9.  Следван от Георги Петров (Вромос) с Пежо и Атанас Божилов (АРА Моторспорт) с Тойота Селика, който нямаше проблем с двигателя, но отново бра ядове със скоростната кутия.

Шампионът в серия Туринг Ангел Григорчев (София кар моторспорт) с Рено Клио отново бе най-бърз, но в първия манш. Във втория той бе победен от Божидар Георгиев (Каменов рали тим) с Опел Астра. Двамата направиха страхотно състезание и в двата манша. Григорчев, който преследва трета шампионска титла и е лидер в класирането, не искаше да предприема излишни рискове. Божидар от първия манш бе изпратен назад, заради фалстарт. Така победата взе Ангел, втори бе Димитър Кондев (ЕФКО рейсинг), а трети Деян Пешев (АРА моторспорт) с Хонда Сивик. След Григерчев и Георгиев общо за двата манша бе Димитър Кондев.

В серията Спорт също имаше един фаворит  – Симеон Симеонов (Казанлък моторспорт) с Хонда Сивик. Той спечели и двете квалификационни сесии ввчера, а днес бе неудържим и в двата манша. Това момче от Пловдив определено има качества на пилот и ги показа. Втори стана Мирослав Йотов Мирослав Йотов (ЕФКО рейсинг) с Тойота Корола, който в първия манш завърши 3-и след лидера в класирането Слави Рупчев (Елена рали тим) с ВАЗ 2105, който обаче не завърши във втората надпревара заради проблем с двигателя – клапани. Трети за кръга стана Огнян Патенов (Хоби кар) с ВАЗ 2105, който бе 4-и в първия и 3-и във втория манш. 

Точно Патенов стана първият носител на новоучредената купа Лада. Купа Лада е идея на собственика на писта Дракон Христо Стоилов, който иска да изкара от гаражите старите Лади, които могат да се подготвят и да излязат на пистата, вместо да ръждясват и гният. Подгласници на патенов станаха Слави Рупчев и Ангел Ангелов (Казанлък моторспорт).

16-годишнияткартингист Симеон Симеонов спечели пети кръг на марковия шампионат Hyundai Racing Trophy. Той и стартиралия от първа позиция Григор Григоров направиха невероятен дуел на пистата. Още на старта младият Симеонов започна преследването на лидера и във временното класиране Григор Григоров. На 3-о място беше Христо Геров, който успя да изпревари  Дочо Цвятков. Геров всъщност още на старта стана втори, но Симеонов си върна позицията след Гришата, а малко преди началото на 7-ия тур Симеонов изпревари Григоров и стана лидер. Гришата пробва атака на последния завой преди финала, но не успя и тийнейджърът завърши първи, следван от Григоров, Геров и Цвятков.  Симеон Симеонов направи и най-бързата обиколка – 1:17.635.