Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Агаг: F1 не може да премине към електрическо задвижване без мое разрешение

Агаг: F1 не може да премине към електрическо задвижване без мое разрешение

107
0
Алехандро Агаг

Формула 1 не може да премине към електрическо задвижване без изричното разрешение на Формула Е, заяви управляващият шампионата за електрически автомобили Алехандро Агаг. Изявлението му дойде в отговор на думите на Рос Браун, че до десет години F1 може да използва такъв тип агрегати. Отговарящият за спортните въпроси във ФОМ англичанин смята, че този вариант е постижим при постепенна еволюция, докато се стигне до изцяло електрически мотори. Агаг, който е и основател на Формула Е, бе категоричен, че това просто няма как да стане без негово съгласие.

„Формула Е има ексклузивен лиценз с ФИА за 25 сезона, а са минали едва четири. Така че Формула 1 може да премине на електрическо задвижване най-рано през 2039 г., при това ако не подновим споразумението си с федерацията, а не виждам причина за подобно нещо. Ако искат да говорят с мен, то това вече е нещо съвсем различно – винаги съм готов да водя разговори. Но просто не са в състояние да правят каквото и да е в посока електрически агрегати без да са се чули с мен”, заяви Агаг пред Аутоспорт.

Той допълни, че шампионатът може да се организира без администрирането на ФИА, но тогава няма да е Формула 1, тъй като международната федерация притежава името на първенството. Освен това смята момента, в който Браун направи коментара си, за особено интересен с оглед развитието на Формула Е.

„Според мен някои хора са се замислили за електрическо задвижване, виждайки как расте Формула Е. Дори Бърни [Екълстоун] заяви преди няколко месеца, че това е посоката на развитие”, добави Агаг.

Коментарът на Екълстоун бе особено интересен от гледна точка на факта, че той години наред се изказваше крайно остро за настоящите хибридни задвижващи системи.

„Да говорим с производителите и започнем една изцяло електрическа Формула 1 на бъдещето. Нещо като Супер Формула Е, ако щете. Колите могат да са си като за F1, ще липсва единствено звукът, но не вярвам да не може да се измисли нещо по този въпрос. Ще им трябват топки (на Либърти Медия – б.р.), за да го сторят, но според мен трябва да го направят”, каза Екълстоун.

След това си изявление в края на февруари 87-годишният англичанин посети и щанда на Формула Е на автомобилното изложение в Женева.