Начало Автомобилни новини Abarth 595 на Giannini Automobili: Кълбовидна мълния

Abarth 595 на Giannini Automobili: Кълбовидна мълния

3400
0
Abarth 595 на Giannini Automobili

Италианският производител Giannini Automobili от Рим представя новия си компактен спортен модел Spettacolo. Тунерът на двигатели вдъхва на малкия автомобил впечатляващи динамични показатели.

Фирмата Giannini Automobili е основана през 1917 г. и първоначално е била работилница, специализирана в тунинг на двигатели. Славата на компанията нараства през 50-те години на миналия век, когато неин 750-кубиков мотор е монтиран на Fiat Barchetta. Малкият спортен автомобил участва в различни шосейни състезания, като Mille Miglia, и печели няколко победи. През 60-те години на ХХ век Giannini Automobili прави Fiat 500 по-бърз и се състезава с моделите 595 и 695 на Abarth. В средата на 80-те години компанията изпада в криза и решава да спре да преработва двигатели и части за автомобили.

Сега производителят има намерение да възроди бляскавите дни от своята история със Spettacolo. На първо време обаче това е възможно само чрез сътрудничество с други компании. Maestri Design например допринася със своя опит в проектирането на специални автомобили.

Състезателно автомобилче с врати като крила

Инженерите разработват Spettacolo на базата на Abarth 595 от 2012 г., чиято най-„питомна“ версия – Abarth 595 Custom – е с мощност 140 к.с., докато върховият вариант слиза от производствената линия със 180 к.с. Според Abarth той достига максимална скорост от 225 км/ч. При Spettacolo дизайнът на капака на двигателя и предните отвори за въздух би трябвало да напомня за носа на състезателен автомобил от Формула 1. Най-впечатляващата визуална характеристика вероятно са вратите, които се отварят нагоре като крила. Предният и задният капак са изработени от алуминий. За тасовете на колелата дизайнерите използват въглеродни влакна (карбон). Собственото тегло на малкия състезателен автомобил е 985 килограма. Това го прави със 125 килограма по-лек от серийния Abarth.

Максималната скорост на Spettacolo е 280 км/ч

Спортният дух продължава и в интериора. Задната седалка предлага две места, оформени като карбонов монокок. Въпреки че първото Spettacolo е боядисано в червено, клиентът може да избира между различни цветове на екстериора и опции за персонализация в конфигуратора. Под капака остава 1,4-литровият четирицилиндров турбодвигател от Abarth 595. В Spettacolo обаче моторът разполага с 250 к.с. и 360 Нм въртящ момент, а максималната скорост е 280 км/ч. Тези, които искат да карат още по-бързо, могат да активират т.нар. режим „писта“.

Предвижда се Spettacolo да  бъде произведен в ограничен тираж от 200 броя, базовата цена е 133 000 евро.