Начало BG спорт АФБ с амбициозен календар за 2020 г.

АФБ с амбициозен календар за 2020 г.

3448
0
Автомобилната федерация на България (АФБ)

Автомобилната федерация на България (АФБ) ще представи амбициозен календар у нас за 2020 г. Това обяви председателят Камен Михайлов на пресконференция днес в Пресклуб България в София.

Календарът ще бъде официално представен на годишното награждаване на АФБ. То ще се състои на 21 декември (събота) от 11 часа в зала „София“ на хотел Маринела. На церемонията ще бъде обявена и Годишната наредба за 2020 г.

Предвижда се сезонът да започне на 23 април и да завърши на 7-8 ноември. Под въпрос обаче е провеждането на рали Сливен. За него засега няма финансиране и се търсят спонсори. За рали България са осигурени средства от Министерството. То ще се проведе на 8-10 май.

Работи се с група ентусиасти по план за възобновяване на рали Хеброс за 2021 г. В тази връзка Михайлов обясни, че има нови желаещи да организират състезания, както и предишни такива, които искат да възстановят провежданите в миналото надпревари. Предвижда се да няма засичане по едно и също време на състезания от основните дисциплини в шампионата.

Камен Михайлов и Калоян Станчев
Камен Михайлов и Калоян Станчев, снимка: Lap.bg

Членът на УС на АФБ Калоян Станчев, който също присъства, заяви, че бюджетът на федерацията трябва да се гласува до края на март. За момента тя няма спонсори, като се търсят такива. Бе обявено също така, че към днешна дата лицензираните клубове у нас са 59.

Михайлов направи равносметка и за изминалата година. През нея са били проведени 47 състезания в различните дисциплини от планирани 56.

Сред най-значимите надпревари, които не са състояха, са рали Стари Столици и рали спринт Дряново. Първото според Михайлов е заради действията на шефа на АСК Стари Столици Петър Минчев и кмета на Шумен Любомир Христов, инициирани от Александър Ковачев от БФАС, а второто заради ремонти на пътя.

На пресконференцията присъства Европейската шампионка при жените за тази година Екатерина Стратиева. През следващата година тя ще се бори за по-предна позиция в шампионата при автомобилите с 1 двигателен мост. Михайлов призова Катя да кара и у нас през следващия сезон.