Начало Дакар Ал-Атия иска Алонсо да се върне в рали Дакар

Ал-Атия иска Алонсо да се върне в рали Дакар

692
0
Фернандо Алонсо, Дакар
Фернандо Алонсо, снимка A.S.O./C.López

Фернандо Алонсо може да се върне в рали Дакар в бъдеще. Това смята Насер Ал-Атия. Според него, испанецът неведнъж е изразявал желанието си да запише ново участие в пустинната надпревара и да се бори за победата.

Алонсо си взе почивка от F1 през 2019 и 2020 г. През това време испанецът се пробва в различни категории в моторните спортове, включително WEC и рали Дакар. Двукратният първенец във Формула 1 спечели два пъти 24-те часа на Льо Ман и стана световен шампион с екипа на Тойота. След това той реши да се включи в Дакар с автомобил на японския производител.

Опитният испанец си партнираше със своя сънародник и бивш многократен шампион в класа при мотоциклетистите Марк Кома. Двамата финишираха на 13-то място в крайното класиране на рали Дакар 2020, макар да имаха проблеми в някои от етапите.

Въпреки това двукратният Алонсо показа достатъчно добра скорост, за впечатли Насер Ал-Атия. Катарецът има четири успеха в Дакар и дори спечели тазгодишното издание на рали-рейд състезанието. Пилотът на Тойота заяви, че се надява един ден Алонсо да се завърне в състезанието.

„Продължавам да говоря с Фернандо и да го убедя да участва отново в Дакар“, сподели Ал-Атия.

„Знам Фернандо от F1, но се запознах официално с него едва когато се присъедини към отбора на Тойота през 2020 г. Помня, че екипът ме помоли да помогна на Фернандо да свикне в пясъчните дюни. Това бяха три тежки дни в Катар, които се проведоха на 50-градусова жега. Беше наистина невероятна работа [от негова страна]. Вярвам, че той е много, много талантлив във всяко едно отношение.“

„Той показа отлична скорост в първото си участие тук. Не трябва да забравяме, че той нямаше абсолютно никакъв опит в подобни надпревари. Ако видите историята на Дакар, трябва да имате четири-пет-шест години опит, за да можете да спечелите“, добави Ал-Атия.

„Беше много хубаво да бъде в един отбор с Фернандо. Двамата все още поддържаме връзка и говорим за Дакар. Надявам се един ден той отново да участва в състезанието.“

В миналото редица бивши пилоти от F1 са пробвали късмета си в рали Дакар. Сред тях са Джаки Икс и Жан-Луи Шлесер. Белгиецът печели изданието през 1983, докато френският му колега през 1999 и 2000.