Начало Дакар Ал-Атия спечели етап №1 от рали Мароко 2024

Ал-Атия спечели етап №1 от рали Мароко 2024

8
0
Насер Ал-Атия
Насер Ал-Атия, снимка A.S.O./F.Le Floc'h/DPPI

Насер Ал-Атия спечели етап №1 от рали Мароко 2024. Пилотът на Дачия измина най-бързо отсечката около Загора за 2 часа, 10 мин. и 9 сек. Втори и трети в откриващия етап на рали Мароко финишираха Язид Ал-Раджи (Overdrive Тойота) и Карлос Сайнц с Форд.

Рали Мароко е финалния кръг №5 от сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Състезанието се провежда на територията на африканското кралство и минава през пустинята Сахара. Рали Мароко е най-добрата подготовка за пилотите и екипажите преди рали Дакар, което ще се проведе в началото на 2025 г.

Днес се проведе първия от общо пет специални етапа на рали Мароко. Той беше с дължина от 180 км и минаваше покрай град Загора, разположен в Атласките планини. Освен пясък, в отсечката имаше и голямо количество камъни, които щеше да подложи участниците пред огромно предизвикателство. Вчера се проведе пролога на рали Мароко, който беше спечелен от Шишери.

Ал-Атия показа отлична скорост през днешния ден. Катарецът е един от тримата пилоти, които карат новия автомобил на Дачия. Марката се включи в световния рали-рейд шампионат в партньорство с Продрайв. Автомобилът на Дачия използва гориво, което не е с въглероден произход.

Ал-Атия водеше оспорвана битка с Шишери, Сайнц и Гутиерес. В крайна сметка катарецът записа първи етапен успех в надпреварата и поведе във временното класиране. Зад него се наредиха победителят от предишния кръг Язид Ал-Раджи, както и Сайнц, който кара новият модел на Форд.

Четвърти и пети се наредиха Шишери и вторият пилот на Форд Матиас Екстрьом. Следващите две позиции в етап №1 от рали Мароко бяха за представителите на Мини Гийом де Мевиус и Жоао Ферейра. В топ 10 бяха още двамата представители от по-малката категория, както и Кристина Гутиерес с Дачия. Извън челната десетка останаха третият пилот на Дачия Себастиен Льоб, както и представителите на Тойота Сет Кинтеро и Лукаш Мораеш.

При моторите най-бърз в етап №1 на рали Мароко беше Рос Бранч с Hero. Зад него се наредиха Даниел Сандърс (КТМ), Тоша Шарейна с Хонда, Лусиано Бенавидес с КТМ и Пабло Кентания. От надпреварата отпадна Рики Брабек. Състезателят на Хонда претърпя инцидент в днешната отсечка и контузи коляното си. По-назад финишираха Брадли Кокс с КТМ, Адриан Ван Беверен (Хонда), Майкъл Дохърти (КТМ) и Ромейн Дюмонтие също с Хонда.