Начало Дакар Ал-Раджи надви Ал-Атия и спечели Desafio Ruta 40

Ал-Раджи надви Ал-Атия и спечели Desafio Ruta 40

4
0
Язид Ал-Раджи
Язид Ал-Раджи, снимка A.S.0./E.Bauer/DPPI

Язид Ал-Раджи спечели тазгодишното издание на Desafio Ruta 40. Пилотът на Overdrive Тойота записа нито етапен успех, но в крайна сметка грабна победата благодарение на невероятното си постоянство. Втори на само 40 сек. остана победителят в последните два старта Насер Ал-Атия (Nasser Racing). Последното място остана за Себастиан Халперн от тима на X-Raid Мини.

Desafio Ruta 40 бе четвърти кръг за сезон 2024 в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). Състезанието се проведе на територията на Аржентина и прие втория си старт от W2RC. Екипажите изминаха пет специални етапа с обща дължина от над 3000 км. Рали рейд надпреварата бе базирана около провинциите Кордоба и Сан Хуан

Днес се проведе последния специален етап от състезанието. Той беше дълъг 218 км и минаваше от Ла Риоха до Кордоба. След неговия край щеше да стане ясен изхода от борбата между Ал-Раджи и Ал-Атия. Двамата започнаха последния ден с разлика от само 13 сек.

Борбата за победата в Desafio Ruta беше изключително оспорвана до самия финал. В крайна сметка Ал-Раджи спечели последния етап, което му гарантира и първото място в крайното класиране. Това е първа победа за Ал-Раджи от началото на сезон 2024 в W2RC.

Втори на само 40 сек. от Ал-Раджи остана Насер Ал-Атия. Катарецът записа последното си участие с автомобил на Продрайв. В следващия кръг в Мароко той ще кара новия автомобил на Дачия заедно със Себастиен Льоб. Последното място на подиума в Desafio Ruta 40 остана за представителя на домакините Себастиан Халперн.

Четвърти и пети завършиха Денис Кротов (Overdrive Тойота ) и Лукаш Мораеш от заводския отбор на Тойота. Шестото място беше за Роки Бацюшка (Can-Am Factory Team). Седми беше Николас Калиасо (Таурус). Топ 10 в Desafio Ruta 40 допълниха двама представители от малките категории, както и Кристиан Баумгарт (X Rally Team).

Ал-Атия запазва първото място във временното класиране при категорията на автомобилите. Зад катареца са Ал-Раджи, Мораеш, Сайнц и Шишери. Последните двама не взеха участие в Desafio Ruta 40.

При моторите победата в Desafio Ruta 40 беше за Рики Брабек с Хонда. Втори на 15 сек. остана съотборникът му Тоша Шарейна. Последното място на подиума отиде за Андриан Ван Беверен също с Хонда.

Четвърти и пети се класираха Скайлър Хоус (Хонда) и Рос Бранч с Hero. Шестото място беше заето от Пабло Кентания с Хонда. В топ 10 влязоха още Себастиан Бухлер (Her), Ромейн Дюмонтие (Хонда), Даниел Сандърс (GasGas) и Даниел Сандърс с КТМ.

Във временното класиране Бранч продължава води с малка преднина спрямо Брабек. В топ 5 влизат още Ван Беверен, Шарейна и Кентания.