Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Албон: Точките бяха възможни преди удара със Сайнц

Албон: Точките бяха възможни преди удара със Сайнц

198
0
Александър Албон
Александър Албон, снимка Уилямс

Александър Албон остана разочарован от случилото се в Гран при на Канада. Пилотът на Уилямс вярва, че е можел да спечели точки, ако не е бил удара с Карлос Сайнц в средата на надпреварата.

Албон се представи доста добре в квалификацията за Гран при на Канада. Англо-тайландският състезател влезе в Q3 и дори изпревари двете коли на Ферари и една на Ред Бул. Така той имаш възможност да добави още точки към актива си след тези в Монако. Тогава той финишира девети и спечели първи точки за годината

Пилотът на Уилямс се движеше в челната десетка през по-голямата част на надпреварата в Канада. Той успя да запази позицията си на мокрото трасе и се бореше със Серхио Перес.

Във втората половина от състезанието Албон се движеше зад Перес. Мексиканецът допусна грешка и се удари в предпазните ограждения на завой №6. Албон беше принуден да намали темпото, за да избегне болида на Ред Бул. Така той беше изпреварен от Карлос Сайнц.

Обиколка по-късно Сайнц също допусна грешка на шести завой. Испанецът мина през мокра част от трасето и загуби своя болид. После той се завъртя и закачи Албон. Пилотът на Уилямс опита да избегне испанеца, но в крайна сметка нямаше къде да отиде.  По този начин двамата състезатели приключиха участието си в Гран при на Канада.

„Да, честно казано беше разочароващо“, сподели Албон. 28-годишният пилот записа трето отпадане от началото на сезон 2024 в F1. „Като гледам състезанието като цяло, изглеждаше, че не сме рискували много при стратегията. През цялото време взимахме добри решения.“

„Ако погледнете Хаас, те направиха дързък избор с мокрите гуми в началото на състезанието. Погледнете някои от момчетата, които останаха на интермедии, без да спират за нови в средата на състезанието. Ние просто направихме това, което чувствахме, че е правилно за нас. Дори понякога да не се получаваше, ние продължавахме да си връщаме загубените позиции. Продължавахме да се борим за точките и лично аз се наслаждавах на това.“, добави пилотът на Уилямс.

Албон беше наистина разочарован от лошия късмет в състезанието. Той вярва, че е пропуснал възможност да добави още точки към своя актив

„Има за какво дa се борим и аз се забавлявах много, След това двама пилоти изхвърчаха в един и същи завой в рамките на две обиколки“, обясни Албон. „При първия загубих позиция. Трябваше да избегна катастрофа. А в обиколката след това Карлос се завъртя.“

„Донякъде очаквах той да спре. Начинът, по който се завъртя беше странен. Когато направих първоначалното си движение с си казах: „Това е добре. Имам място. След това, като го видях да идва и да се върти около мен, си казах: „Добре, той ще удари задната дясна част“. Бях малко пътник.

„Толкова е разочароващо. Точките бяха възможни преди удара със Сайнц. За нещастие, отново отпаднах поради нечия чужда грешка“, каза още Албон.

Албон изглежда уверен в бъдещото развитие на Уилямс. Той посочи, че тимът е направил прогрес в последните две надпревари.

„Това са вече две състезания, в които трябваше да спечелим точки“, каза пилотът на Уилямс.

„В Монако успяхме да спечелим. Тук имах чувството, че нямахме късмет и не успяхме да го направим. Мисля, че представянето ни беше малко специфично за пистата. Бих искал да видя къде ще се намираме в Барселона.“

„При това положение все още ни предстоят някои подобрения и актуализации. Досега не сме направили толкова много през тази година, особено в аеродинамично отношение. Надявам се да продължим във възходяща траектория“, заключи Александър Албон.

Другият пилот на Уилямс Логан Сарджънт не финишира в Канада. Американецът изгуби контрола над своя болид и се удари в предпазните ограждения. Инцидентът предизвика появата на кола за сигурност, която помогна на някои пилоти, но ощети други.