Начало Избрани Алонсо на прага на Гран при №400 в кариерата си: Бих се...

Алонсо на прага на Гран при №400 в кариерата си: Бих се състезавал през половината и да спечеля още един шампионат

478
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо ще стане първият пилот с 400 Гран при в кариерата си следващия уикенд в Мексико. Двукратният световен шампион обаче заяви в Остин, Тексас, че би се отказал от половината от надпреварите си за трета световна титла.

„Това е чудесно постижение, признавам, но същевременно не се интересувам особено от някои статистики. С радост бих се състезавал през половината от тези 400 Гран при и да спечеля още един шампионат, или още състезания. Това е важната статистика, която искаш да помниш“, отбеляза Алонсо

„Но поне бройката демонстрира любовта ми към спорта. Формула 1 е дисциплината, в която се старая да се представям на много високо ниво вече повече от 20 години. Надявам се в Мексико да отбележим случай с добър уикенд. Няма да говорим за следващите 400, защото никога няма да се случат, но вероятно ще има още 40-50 през следващите две години“, продължи Алонсо.

„Този спорт натоварва всичко. Не се отразява добре на гърба, на врата, на гръбнака. Макар че според мен технологиите във Формула 1 се промениха и колите сега са малко по-благосклонни към пилота. Вярно е, че тези, които използват ефекта на прилепяне, са малко по-трудни за управление. И през последните две години обаче технологиите според мен се измениха. Удобството на седалката, оборудването за безопасност, каски – направено е всичко, за да може на състезателите да е малко по-комфортно. Това е чудесно“, убеден е Алонсо.

„Мисля, че темпото в неделя понастоящем е много бавно в сравнение с преди. Много гориво, трябва да пестим гуми, енергия и така нататък. Единственото натоварващо физически време през уикенда обикновено е квалификацията, която е много къса. Така че чисто физически не е проблем да поддържам форма спрямо младежите. Психологическият аспект е по-тежък. Пътувания, събития, напрежение – това вероятно са нещата, които натоварват най-много и в някакъв момент те карат да спреш да се състезаваш“, каза още Алонсо.

Фернандо бе попитан какво му липсва във Формула 1, след като от толкова дълго време е в спорта

„Дозареждането с гориво. Бързи болиди в неделя. Звукът на двигателя. По-големи спонсори. Грид момичета. Грид момчета. Сега всичко е социални медии. Като цяло спортът Формула 1 в добра форма – популярна е по света, особено в САЩ. Това е благодарение на Либърти Медия и тяхната работа. Отборите са изключително професионални. Преди не се налагаше да се управляват толкова неща. А и сега разликата между квалификация и състезание понякога е секунда в темпото. На моменти в началото на надпревара с всичкото гориво в началото сме със седем секунди по-бавни“, каза Алонсо.