Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо не изключва да се върне в WEC с Астън Мартин

Алонсо не изключва да се върне в WEC с Астън Мартин

968
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо не изключва възможността да се върне в WEC с Астън Мартин. Двукратният световен шампион планира да остане част от семейството на марката и след оттеглянето си от F1.

Алонсо ще кара в F1 поне още две години. Испанският ветеран подписа нов двугодишен договор преди няколко месеца. Така той ще бъде част от Астън Мартин и в първата година от новите технически правила.

Догодина Алонсо най-накрая ще може да работи заедно с Ейдриан Нюи. Гениалният дизайнер подписа договор с Астън Мартин и ще се присъедини към тима в началото на 2025-та. Следователно болидът за сезон 2026 ще бъде първият изцяло проектиран от Нюи, който Алонсо ще може да кара

Алонсо ще бъде на 45 години при изтичането на следващия договор с Астън Мартин. Не се изключва след това той да се оттегли от F1 като състезател. Това намекна и Флавио Бриаторе, който продължава да е в ролята на мениджър на испанеца.

Ако остане в F1 през 2027 г., Алонсо ще стане първият 46-годишен състезател след Морис Трентинян в Гран при на Италия 1964. Той обаче намекна, че най-вероятно ще се присъедини към програмата на Астън Мартин в световния шампионат за издръжливост.

„Ще карам през 2026 г., а след 2026 г. ще бъда в F1 или в друга серия“, заяви Алонсо пред медиите. „Ако не карам в F1, ще продължа да бъда по някакъв начин в отбора на Астън Мартин. Затова се радвам на на това светло бъдеще.

„Програмата Valkyrie за Льо Ман също се оформя и ще дебютира догодина, така че кой знае какво ще стане през 2027, 2028 или 2029-та?“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо не пропусна да коментира и новината за привличането на Нюи. Испанецът се притеснява, че няма да може да изчака достатъчно, преди да види пълния ефект от работата на британеца.

„Седмицата беше положителна за отбора с обявяването на Нюи. Той е чудесно попълнение за отбора. Според мен, Астън Мартин е отборът на бъдещето, поне в известен смисъл“, каза Алонсо.

„През следващите няколко месеца ни предстоят доста добри неща. Стъпка по стъпка всички трябва да имаме тази първа победа в състезание и се надяваме в бъдеще да се борим за шампионата. Наясно съм, че това изисква време, а аз в известен смисъл не разполагам с това време. Но въпреки това съм спокоен и се наслаждавам на пътуването“, обясни двукратният световен шампион.

Алонсо добави, че и той е дал своя принос за убеждаването на Нюи да се присъедини към Астън Мартин. Това се случило в момента, когато се очакваше дизайнерът да отиде във Ферари. В крайна сметка обаче преговорите със Скудерията пропаднаха

„Със сигурност му писах, както вероятно всички останали, които искаха да работят с него“, обясни Алонсо. „Видях го и на историческата Гран при на Монако и прекарахме половин час в разговори. Всички се опитахме да го убедим. Мисля, че в крайна сметка визията на Лорънс, новата фабрика и това, което Астън Мартин иска за бъдещето, заедно с Хонда, вероятно бяха ключови фактори, които успяха да убедят Ейдриан да дойде при нас“, заключи пилотът на Астън Мартин.

Междувременно шефът на Астън Мартин Майк Крак разкри, че Алонсо много е искал да работи с Нюи и дори е бил готов да му плаща част от заплатата.

„Ясно е, че Фернандо има дълго бъдеще в този отбор. Самият той беше развълнуван от това“, каза Крак. „Във вторник дори беше казал, че ще даде част от заплатата си, за да плати на Ейдриан.“

„Но наистина се вижда огромното уважение, което двамата изпитват един към друг. Мисля, че те искат да постигнат нещо заедно. Ейдриан винаги е искал да работи с някой като Фернандо, както и обратното“, добави шефът на Астън Мартин.