Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин блокира преминаването на Окон в друг отбор

Алпин блокира преминаването на Окон в друг отбор

2085
0
Естебан Окон
Естебан Окон. снимка Алпин

Алпин блокира преминаването на Естебан Окон в друг отбор. Според информация, френският отбор е попречил на своя пилот да си тръгне още по време на настоящата кампания и да отиде при пряк конкурент.

В началото на юни стана ясно, че Окон си тръгва от Алпин в края на сезона. Еднократният победител в F1 няма да удължава договора си с базирания в Енстън тим. Предполага се, че Окон ще продължи кариерата си в Хаас. Вчера американският отбор обяви раздялата си с Кевин Магнусен

Окон е в обтегнати отношения с Алпин след събитията в Гран при на Монако. Тогава той се удари със своя съотборник Пиер Гасли и отпадна. Няколко дни по-късно екипът обяви раздялата си с 27-годишния французин.

Наскоро се появи доклад на Моторспорт Италия. Според нея, Окон е опитал да напусне Алпин още в средата на сезона. Говори се, че отборът от Гроув е планирал да уволни Логан Сарджънт съвсем скоро и да доведе на негово място Окон. Американецът се намира във втората си кампания с Уилямс. За съжаление, Сарджънт не подобрява представянето и няма нито една спечелена точка. Публична тайна е, че той ще напусне в края на годината. От Уилямс обаче не изключват възможността да го освободят по време на сезона.

По време на уикенда за Гран при на Великобритания Джеймс Воулс реагира положително на слуховете на идване на Окон. Британският специалист не крие, че би привлякъл французина в редиците си.

Според доклада също така се твърди, че Окон вече е посетил фабриката в Гроув, за да му бъде монтирана седалка. Въпреки това от Алпин са блокирали такъв ранен трансфер. Това се дължи най-вероятно поради факта, че френският отбор води битка с Уилямс при конструкторите

В момента Алпин е осми при конструкторите, а Уилямс- девети. Двата отбора са разделени от 5 точки. Разликата от една позиция по-нагоре в подреждането означава повече от пари от наградния фонд. Поради това Алпин не би позволил да позволи на Окон да си тръгне по време на сезона, за да отиде в пряк конкурент.

Окон не е единствената опция за Уилямс. Отборът от Гроув проявява интерес и към Карлос Сайнц. Но от друга страна, испанецът продължава да изчаква прекалено дълго и да не дава отговор на британския отбор. Това на практика е накарало Ваулс почти да се откаже от Сайнц и да разговаря с други състезатели.

По-рано тази седмица Александър Албон коментира възможността да си партнира със Сайнц през следващата година. Той е на мнение, че испанецът би бил перфектно допълнение заради големия си опит и своята скорост.

„В интерес на истината, от моя страна не съм толкова настроен или притеснен за това кой е моят съотборник“, каза Албон. „От гледна точка на опита и общото развитие на отбора, би било от полза да имаме топ пилот. Ние сме на това дълго пътуване и част от този дълъг проект.“

„Нуждаем се от обратна връзка. Разбира се, разчитам на това още от дните ми в Ред Бул. Когато се присъединих към Уилямс, имаше много неща, които можех да внеса. Според мен това помагаше за обратната връзка, но и за представянето на автомобила. Честно казано, има толкова много имена в списъка. Според мен ще дойде пилот, който има много опит“, добави пилотът на Уилямс.