Начало Избрани Алпин ще се радва да достави задвижващи системи на Андрети Кадилак

Алпин ще се радва да достави задвижващи системи на Андрети Кадилак

976
0
Алпин А522 Рено
снимка, Алпин

Алпин ще се радва да достави задвижващи системи на Андрети Кадилак. Това бе потвърдено от главния изпълнителен директор Лоран Роси. Французинът заяви, че марката е готова да предостави двигатели на Андрети Кадилак, стига кандидатурата на американците да получи одобрение.

Очаква се Андрети Кадилак да представи на ФИА своето „изразяване на интерес“ през следващите седмици. След това ще започне официалната процедура за присъединяване към F1 като единадесети отбор. Това може да се случи най-рано през сезон 2025

Амбициите на Андрети и Кадилак са огромни. За съжаление пред проекта стои огромно препятствие, свързано с нежеланието на настоящите отбори от F1 да загубят част от приходите си. Начинанието на Андрети и Дженерал Моторс не е прието добре от голяма част от тимовете на грида, както и от Стефано Доменикали. Изключение правят Макларън и Алпин. Френският производител дори заяви, че е готов да бъде партньор на Андрети Кадилак при евентуално бъдещо участие на американците в F1.

„Договорихме се, че ако получат лиценз за участие във Формула 1, ние ще им предоставим задвижващ агрегат“, сподели Роси.

„Но от тях зависи да покажат, че могат да се присъединят към света на F1. За целта Андрети и Кадилак трябва да преминат през всички обръчи, както и през процеса, в който подават заявления и показват, че носят полза на F1 и на отборите като цяло.“

„Те трябва да го докажат, а останалите да преценят дали да ги допуснат или не. Ако те се присъединят, ние ще се радваме да работим с към тях. Ако не го направят, това означава, че проектът им е бил неуспешен.“

За разлика от другите производители като Мерцедес, Ферари и Ред Бул Пауъртрейнс/Хонда, Алпин понастоящем не доставя своя хардуер на клиентски екипи в F1. Последно френският производител работеше с Макларън в периода 2018-2020 г. След това британският отбор отново реши да използва силови агрегати на Мерцедес.

Роси обясни, че би се радвал в бъдеще Алпин да има клиентски отбор в световния шампионат.

„Хубаво е да го имаме, но не е задължително. Можем да използваме втори отбор, защото при четири автомобила се натрупват повече данни, отколкото при два. Но от друга страна това е и тежест за екипа ви. Затова трябва да сте напълно добре структурирани. Признавам, че преди няколко години нямахме възможността да доставяме двигатели на друг отбор, но сега не е така“, допълни Лоран Роси.

Алпин представи автомобила си за сезон 2023 в четвъртък. Френският отбор си постави за цел да задържи четвъртото място при конструкторите и да намали разликата спрямо водещото трио.