Начало Автомобилни новини Audi A3 лимузина със стилна премиера в България

Audi A3 лимузина със стилна премиера в България

303
0

Audi A3 лимузина беше официално представен в България на 26 септември 2013 г. в присъствието на медии и представители на бизнеса. За първи път в България по време на автомобилна премиера бе използвана 360 градусова 3D проекция със сюжет.

Стилното 3D видео демонстрира пред гостите в Парадайз център в София качествата на компактната спортна лимузина. Ефектното влизане на автомобилите на сцената беше кулминацията в емоционалното представяне на модела.

С новата версия седан на модела A3, марката Audi се включва с мощен старт в най-големия сегмент от световния автомобилен пазар – класa на компактните седани. Динамично оформеният модел с четири врати се отличава с всички силни страни на гамата модели A3 – модерна олекотена конструкция с ниско тегло, мощни и високоефективни задвижващи агрегати, както и многобройни решения от висша класа в областта на инфоразвлекателното оборудване и електронните системи за подпомагане на водача. Върхов модел в новата гама ще бъде версията S3 лимузина с максимална мощност 221 кВт (300 к.с.).

На българския пазар Audi A3 лимузина се предлага с четири четирицилиндрови мотора – два бензинови агрегата с работен обем 1.4 TFSI и 1.8 TFSI и два дизелови 1.6 TDI  и 2.0 TDI. Цената на версията на А3 лимузина Attraction с базов мотор 1.4 TFSI  започва от 48 308 лева, а с дизелов 1.6 TDI агрегат е със стартова цена 49 130 лева.

Audi A3 лимузина вече е на разположение на клиентите в дилърската мрежа на марката в България и е готов да впечатли всеки със своята динамичност, прецизност на пътя и технологични нововъведения, характерни за високия клас автомобили.

Почитателите на стилните возила и авангардните решения ще могат да се насладят на Audi A3 лимузина по време на специални сесии за тестово шофиране, които ще се проведат в периода 27 септември – 13 октомври, а стартовият пункт ще бъде Парадайз център, София.

 

Новият Audi A3 седан се отличава с атлетична стойка на пътя, прецизно и изразително изпълнение на всеки отделен детайл. Дизайнът на модела представлява успешно съчетание от класическата триобемна схема и линията, характерна за спортните купета. Типичната за марката Audi „линия Tornado” очертава силно изразен контур, който пречупва светлината и дава характер на цялата странична част на каросерията на новия модел. Надвесите на каросерията са подчертано къси – при междуосие от 2,64 метра, общата дължина на модела с четири врати е 4,46 метра.

При пазарната премиера на модела Audi A3 седан в Германия и Европа, гамата от задвижващи агрегати съдържа три четирицилиндрови двигателя. Всички агрегати са изцяло новоразработени и съчетават всички технологии за повишаване на ефективността на марката Audi – директно впръскване на горивото в цилиндрите, принудително пълнене с турбокомпресор, новаторски мерки за термомениджмънт и автоматична старт-стоп система. Палитрата от двигатели, трансмисии и задвижване ще продължи да се разширява и обогатява и с нови възможности, сред които с два нови базови задвижващи агрегата.

Двигателят 2.0 TDI развива максимална мощност 110 кВт (150 к.с.) и максимален въртящ момент 320 Нм. С негова помощ A3 седан се ускорява за 8,7 секунди от 0 до 100 км/ч и постига максимална скорост 220 км/ч. Средният разход на гориво на задвижваната от него версия на модела е 4,1 литра на 100 километра пробег, което е равносилно на средна емисия на CO2 от 107 грама на километър.

Основните динамични показатели на версията 1.4 TFSI са съответно 103 кВт (140 к.с.) и 250 Нм. При него системата COD (Сylinder Оn Demand) изключва автоматично два от цилиндрите при ниско натоварване, а средният разход на гориво на 1,4-литровия агрегат е едва 4,7 литра на 100 км с емисии на CO2 от съответно 109 грама на изминат километър. Ускорението от 0 до 100 км/ч при тази версия на модела отнема само 8,4 секунди, а максималната скорост достига 217 км/ч.

Двигателят 1.8 TFSI развива максимална мощност 132 кВт (180 к.с.) и максимален въртящ момент от 250 Нм. Той предлага богат арсенал от модерни технологични решения, сред които система за двойно впръскване на гориво в горивните камери и във всмукателния колектор. Със своите 7,3 секунди за спринт от 0 до 100 км/ч и максимална скорост от 235 км/ч тази версия на новия модел предлага наистина превъзходна динамика. Средният разход на гориво при нея възлиза на 5,6 литра на 100 километра, съответстващи на 129 грама CO2 на изминат километър.

В зависимост от вида на задвижващия агрегат, моделът се предлага с шестстепенна механична предавателна кутия или с трансмисия S tronic. Предавателната кутия с двоен съединител сменя предавките без осезаемо прекъсване на тягата, а управлението й се осъществява чрез скоростния лост или по желание с помощта на планки на волана. Режимът на работа „D” се отличава с максимално ефективни настройки, а при спортния режим „S” нивото на оборотите е малко по-високо. В съчетание със системата зa контрол на режимите на работа Audi drive select, трансмисията S tronic дава възможност за избор на режим „Еfficiency” със свободен ход, който спомага за допълнително снижаване на разхода на гориво.

Новият Audi A3 седан отбелязва пазарната си премиера с изключително щедро серийно оборудване. Пакетът системи за безопасност включва и въздушна възглавница за коленете на водача, а системата за информация на водача FIS с цветни показания при линиите на изпълнение Ambition и Ambiente съдържа функция за повишаване на ефективността с показания на включената предавка и уведомяване на водача за необходимостта от почивка при установяване на симптоми на преумора.

Освен това, нивото на обзавеждане Ambition предлага спортно окачване, 17-цолови джанти от леки сплави, спортни седалки и системата за избор на режим на движение Audi drive select. Нивото на оборудване Ambiente прибавя система за контрол на скоростта на движение, пакет вътрешно осветление с LED-елементи и сензори за улесняване на паркирането на заден ход. В допълнение към всичко това Audi предлагат множество индивидуални възможности и удобства като панорамния стъклен покрив, комфортния ключ, допълнителното стационарно отопление и адаптивните предни светлини Аdaptive light с ксенонови осветителни тела. В съчетание със системата MMI Navigation plus, тази система ползва данни за профила на актуалната отсечка, за да осигури оптимална осветеност на пътното платно в зависимост от конкретната ситуация.

Допълнително предлаганите системи за подпомагане на водача водят началото си от висшите автомобилни класове. Адаптивната система за контрол на дистанцията АСС (Аdaptive Сruise Сontrol) поддържа автоматично A3 седан на желаното безопасно разстояние до движещия се отпред автомобил при скорост на движение до150 км/ч, а с пакета за подпомагане на водача, съдържащ множество други електронни системи, диапазонът за поддържане на скоростта и дистанцията нараства до 200 км/ч. В съчетание с трансмисията S tronic, системата ACC включва и функция за автоматично спиране и потегляне при движение с ниска скорост в натоварен трафик.

Audi A3 лимузина е поредния модел от линията A3, който идва на българския пазар, след А3 с две врати, А3 Sportback и A3 кабриолет. В международен план, от премиерата на моделната линия А3 през 1996 г. насам до клиентите на Audi са достигнали 3.5 милиона автомобила или 20% от всички продадени возила на марката в световен мащаб.