Начало Автомобилни новини Audi обновява семейството на A5

Audi обновява семейството на A5

762
0
Audi,А5

С появата на купето А5 през 2007 г. компанията Audi положи основата на ново моделно семейство. След дебюта на кабриолета, през 2009 г. видяхме и хечбека Sportbacк, който възбуди духовете. Никога до тогава в премиум сегмента не се предлагаше подобно съчетание от спортен хазарт при управлението, практичността на хечбек и изтънчена елегантност на купе в една опаковка.
Четири години обаче са достатъчно дълъг срок за съществуване на пазара в непроменен вид, така че компанията направи леко обновяване на семейството А5.
Логично фейслифтът е засегнал основно предницата, където леко изменена е радиаторната решетка, с нова оптика отпред и отзад със светодиодни дневни светлини в стила на изцяло новите А6 и А8. Заедно с променените брони моделите имат вече по-агресивно излъчване.
За подобряване на шофирането и комфорта на внимателна ревизия е положено и окачването, в което са пренастроени амортисьорите и са били заменени някои от тампоните.
Вместо хидравличен, сервоусилвателят вече е електромеханичен, подсказващ за по-остро управление. Базовите версии ще са комплектувани със 17-цолови колела, а като опция ще се предлагат и 20-цолови лети джанти.
Гамата двигатели съдържа 4 турбодизела и три бензинови агрегата от фамилията TFSI. Базовата версия ще се задвижва от модернизиран 1,8-литров турбомотор със 170 к.с., който изразходва 11% по-малко гориво от предшественика си. Топ модификациите S5 ще се предлагат с 3-литров V6 с турбо и мощност 333 к.с. Всички версии ще са оборудвани със система Start/Stop и рекуперация на енергията като стандартно оборудване. В зависимост от модификацията за семейството на А5 с преден двигателен мост ще се предлагат 6-степенна механична скоростна кутия, 7-степененна роботизирана S-tronic или вариаторна трансмисия multitronic. При вариантите със задвижване 4х4 ще се вгражда изключително само 7-степенна трансмисия S-tronic.
Промените в салона се свеждат до волан с нова форма, нов скоростен лост и по-скъпи варианти на използваните материали.
Естествено, мултимедийният комплекс MMI е от последно поколение, с възможност влизане в Интернет. По желание на клиентите, А5 Sportback ще може да се поръчва и с пет пълноценни места.
По-интересното е това, че независимо от значителните подобрения цените на А5 ще останат практически същите.
Официалната премиера на обновените модели А5 ще се състои през септември във Франкфурт, а продажбите ще започнат към края на годината.