Начало Автомобилни новини Автомобилен салон София 2024 от 18 до 27 октомври

Автомобилен салон София 2024 от 18 до 27 октомври

60
0
Автомобилен салон София

Софийският автомобилен салон все повече придобива солидни европейски измерения. Домакин отново ще бъде Интер Експо Център

През тази година в Европа ще се състоят само две сериозни автомобилни изложения – в Париж и София. И двете са през октомври, като българското е последното за 2024 г. Преди Ковид епидемията в  календара на „Международната организация на автомобилните производители” (OICA) фигурираха 12 изложения. Половината от тях бяха на европейския континент. През 2022 г., точно когато беше започнало плахо възстановяване на автомобилната индустрия след пандемията, такива събития очаквано бяха рядкост. Тогава пак същите две изложения събраха погледите на специалисти, клиенти и фенове. Дори и днес останалите автосалони, които ще се проведат по света, пак не са много. Това автоматично превръща предстоящия български салон в събитие с важна роля в бранша – не само за Балканите, но и за целия континент.

България с рекорден ръст на продажбите

По традиция салонът в София привлича много посетители от целия регион – както професионалисти, така и фенове. Това естествено предизвиква голям интерес и от страна на производителите, които се стремят да покажат всичко ново като модели и технологии. И още нещо: в момента позицията на България на автомобилния пазар е необичайна. За цялата 2023 година страната ни е на челно място по ръст (+31,5%) на поръчките за нови коли в цяла Европа, а този тренд продължи и през първото тримесечие на настоящата година. И преди се е случвало да попаднем на върха на класацията в някой месец, но никога това не е била трайна тенденция за относително дълъг период. Нашият ръст изглежда впечатляващо на фона на общоевропейския (14%). При този засилен интерес от клиентите има надежда софийският автосалон през есента да подобри още повече статистическите данни.

С основание се очаква изложението да даде допълнителен тласък на продажбите. Залите на Интер Експо Център привличат хиляди посетители, желаещи да се насладят на блясъка и мириса на новите автомобили. Българските клиенти знаят все повече и повече за новостите в актуалните модели, но е съвсем различно, когато могат да видят продуктите на над 42 производители на живо и събрани на едно място, да ги сравнят в детайли, да се консултират със специалисти и дори да ги покарат.

Повече от 200 автомобила ще очакват посетителите в 5 зони на автомобилния салон с обща изложбена площ 10 000 кв.м. Много от тях ще бъдат на разположение за тест драйв.

Както и в предишните издания на автомобилния салон, за посетителите ще има много изненади, възможности за награди, съпътстващи мероприятия и срещи с интересни хора от автомобилния спорт.  Един от посетителите, попълнили анкетна карта, с повечко късмет ще може да си тръгне с чисто нова кола по избор. Гостите ще могат да получат добри предложения за застраховки и лизинг. Голямо ще е разнообразието от авточасти, гуми, масла, тунинг и охранителни системи, автомобилни продукти, полезни услуги и интересни идеи.