Начало Автомобилни новини България с два отбора вв Shell Eco-marathon Европа 2010

България с два отбора вв Shell Eco-marathon Европа 2010

192
0

Два български отбора ще представят страната ни на тазгодишното състезание за икономия на гориво Shell Eco-marathon Европа 2010, което ще започне на 6 май на пистата EuroSpeedway в Лаузиц, Германия. Нашите студенти отново ще влязат в луда надпревара с представители на технически университети от цяла Европа.

За отбора на Техническия университет – София това ще бъде трето поредно участие в Shell Eco-marathon Европа, докато отборът на варненския технически университет ще пробва възможностите си за втора година. През 2009 г. и двата български отбора представиха успешно страната ни. С автомобила Pia отборът на ТУ-София успя да заеме 25-то място сред общо 56 участващи отбора в категорията „Градски тип”. Това е добро постижение, като се има предвид, че 26 автомобила не успяха да финишират. Състезателите ни от Варна пък се появиха с футуристичната кола „Морски дух”, която финишира първа сред автомобилите, задвижвани с пропан-бутан в категория „Прототипи”.

Гордеем се, че сме сред избраните отбори – само 221 от общо 400 кандидатстващи за участие от Европа и други страни. Нашият екип се стреми да прилага иновативни идеи както в технологията, така и в дизайна на автомобила. Мисля, че с това спечелихме доверието на организаторите. Благодарни сме на Shell и на нашия спонсор Maxwell Technologies за подкрепата, която ще ни помогне да разработим още по-оригинална еко кола”, коментира Желязко Картунов, капитан на отбора на ТУ-София.

Отборът на ТУ-Варна е също много ентусиазиран да се впусне в надпреварата: „В резултат на натрупания опит през миналата година решихме да разработим изцяло нова концепция за футуристичен автомобил в категорията „Прототипи”. С него ще се опитаме да заемем престижно място в генералното класиране”, се похвали мениджърът на варненския отбор, доц. Ангел Димитров.

Остават малко повече от три месеца до началото на състезанието за над 3 000 младежи от европейски университети и училища. През това време 221 студентски отбора от 24 държави конструират своите автомобили, проектирани да поставят нови рекорди в 26-тото издание Shell Eco-marathon Европа . За 2010 г. 153 автомобила от категория „Прототипи” и 68 от „Градски тип” са одобрени за участие в състезанието.

Shell Eco-marathon се провежда от 1985 г. насам и е един от най-мащабните проекти на Shell. От самото начало целта на състезанието е да бъде проектирано и конструирано превозно средство, което да измине най-голямо разстояние с възможно най-малко количество гориво. Чрез инициативата компанията дава възможност на студенти и ученици да изследват и експериментират при създаването на достъпни и екологични транспортни решения, които да отговорят на съвременните глобални изисквания за устойчива мобилност.

През 2010 г. за първи път Shell Eco-marathon ще се превърне в една истинскa глобална инициатива, която ще се проведе в Европа, Северна и Южна Америка и за първи път в Азия. Тази година ще участват около 5,000 студента и техните преподаватели от цял свят. В момента 393 еко автомобила от 316 училища са се регистрирали за предизвикателството да изминат най-голямо разстояние с най-малко количество гориво през 2010 г. Общо 42 държави са представени до този момент.