Начало Top Moto News Баная с най-добро време след първите две тренировки в Нидерландия

Баная с най-добро време след първите две тренировки в Нидерландия

5
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная оглави класирането след първите две петъчни тренировки в Нидерландия. Пилотът на Дукати записа най-добрата обиколка за 1:31.670 мин. Втори и трети финиширана Маверик Винялес (Априлия) и Алекс Маркес (Грезини Дукати).

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)


Нидерландия е домакин на осмия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезанието се провежда на пистата Асен с дължина 4.555 км. Това е една от най-старите писти, които приема стартове от световния шампионат по мотоциклетизъм.

Времето преди началото на откриващата тренировка за уикенда в Нидерландия беше сухо, топло и облачно. Температурата на въздуха беше 20 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 35. Нямаше вероятност за дъжд по време на сесията, въпреки известната облачност.

Баная зададе темпото в първата свободна тренировка за Гран при на Нидерландия. Състезателят на Дукати доминираше по време на цялата сесия. Баная е фаворит за утрешната квалификация, както и за спринта и основната надпревара. Припомняме, че той спечели последните две издания на това състезание

Втори и трети в сесията останаха Марк Маркес и Раул Фернандес. Шесткратният световен шампион допусна грешка на спирането за последния шикан и едва не катастрофира. За щастие той успя да хване своя мотор и мина през зоната за сигурност.

Условията преди началото на втората петъчна тренировка бяха много сходни с тези в първата. Температурата на въздуха беше 20 градуса, а тази на асфалта- 37. Отново нямаше вероятност за валежи от дъжд. Сесията беше забавена с няколко минути поради технически причини.

Баная оглави класирането и тази тренировъчна сесия в Нидерландия. Състезателят на Дукати продължи доброто си представяне от началото на рейс уикенда. До него бяха Винялес и Алекс Маркес. Очаква се съвсем Грезини да обяви оставането на испанеца в тима за още две години.

Четвърти и пети завършиха Алейш Еспаргаро (Априлия) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Шестото място остана за бъдещият заводски пилот на Дукати Марк Маркес. Директно място за Q2 в Нидерландия намериха още Брад Байндър (КТМ), Енеа Бастианини (Дукати), Раул Фернандес (Тракхаус Априлия) и Франко Морбидели (Прамак Дукати).