Начало Top Moto News Баная с най-добро време в петъчния ден в Италия

Баная с най-добро време в петъчния ден в Италия

17
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная оглави класирането след края на петъчния ден в Италия. Пилотът на Дукати записа най-добрата обиколка за 1:44.938 мин. Втори и трети финишираха Алекс Ринс (Ямаха) и Педро Акоста от тима на Tech3 GasGas.

Италия е домакин на кръг №7 от сезон 2024 в MotoGP. Домакин на събитието е уникалната писта Муджело с дължина 5.245 км и разположена в Тоскана. Това е първият от общо два кръга, които се провеждат на Апенинския полуостров

Чудесни условия посрещнаха пилотите и отборите преди първата свободна тренировка за Гран при на Италия. Температурата на въздуха беше 19 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 28. Влажността беше около 50 %. Над трасето имаше облаци, но вероятността за валежи в сесията беше минимална.

Винялес записа най-добрата обиколка в първата свободна тренировка в Италия. Пилотът ба Априлия закова хронометъра на 1:46.410 мин. Втори беше Куартараро, следван от Морбидели, Акоста и Мартин. Баная даде осмо време. Постиженията в тази сесия обаче нямаха особено значение за квалификацията.

Условията се подобриха преди началото на втората петъчна тренировка. Температурата на въздуха беше 21 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 36. Влажността беше на същите нива. Отново нямаше вероятност за валежи.

В средата на сесията Акоста претърпя инцидент на завой №13. Новобранецът се отърва без наранявания и веднага се отправи за резервния мотор в бокса на своя тим. Същевременно Марк Маркес водеше в класирането пред Ринс и Баная. Пилотът на Ямаха показа доста добра скорост на пистата в Италия.

Баная завърши на първа позиция след края на днешните тренировки за Гран при на Италия. Пилотът на Дукати е фаворит за спечелването на спринта и основното състезание в Муджело. Баная спечели предишните две издания на Гран при на Италия. Той обаче беше разследван от стюардите на ФИМ заради блокиране на Алекс Маркес.

Второ и трето време в сесията дадоха Ринс и Акоста. Двамата също се класират директно във втория сегмент на утрешната квалификация за Гран при на Италия. Четвърти се класира Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия), следван от Марк Маркес (Грезини Дукати), Енеа Бастианини (Дукати) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Място в челната десетка намериха още Алекс Маркес (Грезини Дукати) и заводските пилоти на Априлия Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро.

Няколко часа по-късно Баная беше наказан заради инцидента с Алекс Маркес. Действащият световен шампион ще бъде преместен с три места на грида за спринта и основното състезание. Следователно Баная ще потегли поне от четвърто място в двете надпревари на пистата в Италия.