Начало Top Moto News Баная с рекорден полпозишън в Нидерландия

Баная с рекорден полпозишън в Нидерландия

3
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная беше най-бърз в квалификацията за Гран при на Нидерландия в MotoGP. Пилотът на Дукати записа рекордна обиколка 1:30.540 мин. Втори на 81 хилядни от Баная остана основният му съперник Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Последното място на първата стартова редица бе заето от Маверик Винялес с Априлия.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)

Нидерландия е домакин на осмия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезанието се провежда на пистата Асен с дължина 4.555 км. Това е една от най-старите писти, които приема стартове от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ.

По-рано днес се проведе втората свободна тренировка. Най-добро време в сесията отново даде Баная. Италианецът продължи страхотното си представяне на тази писта. Зад него се наредиха Винялес, Акоста, Марк Маркес и Мартин

Чудесни условия посрещнаха пилотите и отборите преди старта на квалификацията за Голямата награда на Нидерландия. Температурата на въздуха беше 21 градуса, а тази на въздуха- 37. Нямаше никаква вероятност за каквито и да е валежи.

Борбата за класиране в Q2 беше изключително оспорвана. В крайна сметка Акоста и Ди Джанантонио заеха първите две места и продължиха напред. Първи под чертата останаха Фабио Куартараро (Ямаха), Джак Милър (КТМ) и Марко Безеки (VR46 Дукати). На шеста редица се класираха Алекс Ринс (Ямаха), Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия) и Лоренцо Савадори с Априлия. Последните места на стартовата решетка в Нидерландия бяха заети от Йохан Зарко (LCR Хонда), Жоан Мир и Лука Марини от заводския отбор на Хонда, Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) и Такааки Накагами от LCR Хонда. Акоста катастрофира в самия край и създаде работа на механиците на своя отбор.

Баная в крайна сметка беше най-бърз в квалификацията за Гран при на Нидерландия. Състезателят на Дукати подобри рекордна на пистата Асен и записа първи полпозишън за тазгодишната кампания в кралския клас. До него на първа редица застават Мартин и Винялес.

На втора редица се наредиха Алекс Маркес (Грезини Дукати), Алейш Еспаргаро с Априлия и Фабио Ди Джантонио от тима на VR46 Дукати. Зад тях бяха Марк Маркес (Грезини Дукати), Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Брад Байндър с КТМ. Топ 12 допълниха Педро Акоста (Tech3 GasGas), Енеа Бастианини (Дукати) и Раул Фернандес от отбора на Тракхаус Априлия.

Няколко часа след края на сесията Мартин получи наказание преместване с три места назад на грида. Испанецът наруши правилата, след като се е движел прекалено бавно по състезателната линия и е попречил на свои колеги.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)