Начало Top Moto News Баная спечели спринта в Емилия Романя

Баная спечели спринта в Емилия Романя

16
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели спринта в Емилия Романя. Пилотът на Дукати потегли от полпозишън и записа пети спринтов успех от началото на сезона. Втори и трети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и съотборника на Баная Енеа Бастианини.

Емилия Романя е 14-ти кръг за сезон 2024 в MotoGP.  Състезателният уикенд се провeжда на  пистата Мизано с дължина 4.226 км и разположена близо до Римини. Това е втори рейс уикенд на това трасе след този в началото на месеца. Мизано замени отменената надпревара в Казахстан

По-рано днес се проведе квалификацията за Гран при на Емилия Романя. Победител в нея стана Баная. Действащият световен шампион счупи рекорда на на италианското трасе и е фаворит за днешния спринт.

Времето преди началото на спринта в Емилия Романя беше сухо и слънчево. Температурата на въздуха беше 24 градуса, а тази на асфалта- 32. Нямаше вероятно за дъжд по време на тази кратка надпревара.

Мартин имаше най-добра стартова реакция и поведе след преминаването на първите няколко завоя в Емилия Романя. Зад него се намираха Бастианини, Баная, Марк Маркес, Байндър, Акоста, Куартараро, Безеки, Морбидели и Винялес. Стартът на спринта мина чисто и без инциденти.

Мартин водеше след първите няколко тура от спринта в Емилия Романя. Зад него на около секунда се движеха Баная, Бастианини и Марк Маркес. Акоста водеше оспорван двубой с бъдещия си съотборник Брад Байндър. В дъното бяха пилотите на Хонда и Аугусто Фернандес.

Мартин и Баная продължиха да се борят в следващите турове Мартин допусна грешка на един от завоите и позволи на Баная да мине напред. Действащият световен шампион веднага започна да се откъсва. Трети и четвърти продължиха да бъдат Бастианини и Марк Маркес.

До края на спринта в Емилия Романя нямаше размествания в челото. По този начин Баная записа четвърта спринтова победа от началото на сезона и първа от Австрия насам. Веднага зад него финишираха Мартин и Бастианини.

Четвърти и пети финишираха Марк Маркес (Грезини Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas). Местата до топ 10 бяха допълнени от Брад Байндър (КТМ), Фабио Куартараро (Ямаха), Марко Безеки (VR46 Дукати), Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Маверик Винялес с Априлия.