Начало Избрани Баная победи в спринта в Индонезия

Баная победи в спринта в Индонезия

33
0
Франческо Баная
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная спечели спринта в Индонезия. Пилотът на Дукати записа още един успех в такъв тип надпревара и намали изоставането си във временното класиране. Втори и трети финишираха Енеа Бастианини и Марк Маркес, които също карат мотори на Дукати. Същевременно Хорхе Мартин (Прамак Дукати) остана десети след инцидент.

Индонезия е домакин на 15-тия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезанието се провежда на пистата Мандалика с дължина 4.313 км и разположена на остров Ломбок. Това е трети случай, в който това трасе приема старт от MotoGP

В ранните часове на деня се проведе квалификацията за Голямата награда на Индонезия. По време на сесията Мартин записа рекордно време и си гарантира старт от полпозишън за спринта и утрешната надпревара. Баная остана четвърти, следван от Бастианини и Куартараро. Марк Маркес не записа време и щеше да потегли 12-ти.

Времето преди началото на спринтовата надпревара в Индонезия беше сухо и горещо. Температурата на въздуха беше 30 градуса, а тази на асфалта- 60. Влажността беше над 75 %, което щеше да създаде още затруднения за пилотите от MotoGP.

Мартин имаше най-добрата стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари. Зад испанеца се наредиха Баная, Акоста, Безеки, Марк Маркес, Бастианини и Куартараро. Стартът мина чисто и без сериозни инциденти.

Драмите в спринта на пистата Индонезия започнаха още в края на първата обиколка. Хорхе Мартин допусна грешка и падна в последния сектор на трасето. Пилотът на Прамак Дукати се върна на своя мотор, но загуби шансове да се бори за места в челото. Така лидер стана Баная, следван от Акоста, Безеки и Марк Маркес.

Баная водеше колоната след първите 5 тура от спринта в Индонезия. Веднага зад него бяха Безеки, Бастианини и Марк Маркес. Акоста започна да изостава и загуби позиция и от Морбидели. Същевременно от кратката надпревара отпадна Жоан Мир с Хонда

Баная заемаше първото място в заключителната фаза от спринта в Индонезия. Пилотът на Дукати имаше крехък аванс спрямо Бастианини, който се движеше с много силно темпо. Трети се движеше Марк Маркес. Испанецът се възползва от грешка на Марко Безеки. По-назад Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) също приключи участието си в спринтовата надпревара. По-назад Мартин си пробиваше път след падането в първата обиколка и вече се доближи до челната десетка.

Баная в крайна сметка спечели спринта в Индонезия. Веднага зад него се наредиха Бастианини и Марк Маркес. По този начин действащият световен шампион намали изоставането си спрямо Мартин във временното класиране. Това беше втора поредна спринтов победа за Баная след тази в Емилия Романя.

Следващите три позиции бяха заети от Марко Безеки (VR46 Дукати), Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas). Местата в челната десетка бяха допълнени от Маверик Винялес (Априлия), Йохан Зарко (LCR Хонда), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати).